A kertet is rendbe tehetjük a lakástakarékból

2017. július 03. hétfő - 20:28 / piacesprofit.hu
  •    

Családi házban lakni számtalan előnnyel jár, legtöbb esetben a nyár beköszöntével élvezhető a saját udvar és a kert. Ez azonban általában több munkát is jelent: a ház körüli részeket is karban kell tartani, ami nem kevés extra kiadást vonhat maga után. A költségek pár tízezer forinttól a csillagos égig emelkedhetnek. Habár kevesen számolnak vele, néhány rész újjáépítéséhez – a házfelújításhoz hasonlóan – állami támogatás is igénybe vehető.

Ahogyan egy ház jelentősebb felújítása vagy átalakítása gondos tervezést igényel mind a megvalósítást, mind pedig a költségeket illetően, ugyanúgy igaz ez a ház körüli részekre, mint a kerti medence, járda vagy pince stb. átalakítására is. „Egyre jellemzőbb, hogy a családi házzal rendelkezők a ház körül is szeretnék igényesen kialakítani a környezetüket – mondta el Tuba Péter, a Tubakert ügyvezetője. –A kert vagy udvar karbantartását érdemes ugyanolyan gyakran elvégezni, mint a lakóépület felújítását, különben a felhalmozódó károk a lakóépületet is veszélyeztethetik. Például egy vízelvezető árok hiánya az ingatlan penészesedéséhez vezethet.” A alapvető kültéri elemek egyenként akár több százezres, sőt néhány esetben milliós kiadást jelenthetnek.

Kép: Pexels

Kép: Pexels

A legtöbben megrémülnek a költségkalkuláció láttán, ami érthető, hiszen ki képes ház körüli rendezésre zsebből előrántani ekkora összeget? Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese szerint, amikor az ember belevág egy nagyobb ház körüli átalakításba, nem árt, ha jó előre megtervezi hozzá az anyagiakat is. A lakástakarékról például lehet, hogy a neve miatt sokan nem gondolják, de felhasználható a ház körüli, illetve bizonyos esetekben a kerttel kapcsolatos beruházásokra is.

lakastakarek

A teljesség igénye nélkül a lakástakarékból téríthető a kerítés, a terasz, csapadékelvezető árok vagy éppen a térkő költsége. Számos egyéb kültéri elem felújítására is igénybe vehető, de a pontos felhasználási lehetőségekről érdemes előzetesen, már a munkálatok tervezésénél alaposan tájékozódni – tanácsolja Köntös Péter. Ezeknél a beruházásoknál a lakás- és házfelújításhoz hasonló módon, számlával kell igazolni a felhasznált összeget. A legrövidebb, négyéves konstrukcióban havi öt-tízezer forintos befizetéssel, a négy év alatt kapott támogatással együtt bőven finanszírozható egy nagyobb mértékű átalakítás.

Egyre menőbb a lakástakarék
Mintegy félmillió, fiatalokból vagy középkorúakból álló háztartás van ma Magyarországon, amely legalább egy lakásszámla nyitását tervezi. A szerződéskötést tervezők meglévő megtakarításaikon felül havonta átlagosan 11 700 forintot tennének félre lakáscéljaik megvalósítására.