A kamatnál megáll a magyarok esze

2015. december 27. vasárnap - 16:10 / PP/MTI
  •    

A magyar lakosság pénzügyi ismereteinek elsajátításakor az egyszerű, és a kamatos kamatszámítás okozza a legnagyobb problémát, pedig a legtöbb pénzügyi termék, megtakarítás vagy hitelfelvétel esetében is ez a legfontosabb tényező - derült ki a Pénziránytű Alapítvány megbízásából készített reprezentatív kutatásból.

a kamatos kamatot már nem értjük

Kép: Pixabay

A magyarok mindössze harmada tudta a helyes megoldást a kamatos kamattal kapcsolatos kérdésre egy nemzetközi felmérés során – mondta el az eredményeket értékelve Sz. Pap Judit, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértője. Véleménye szerint ez azért aggályos, mert a kamat egy százalékos változása is “hihetetlen mértékű változást” tud okozni a befektetés összegében vagy a hiteltörlesztés nagyságában, különösen hosszú távon. Pozitív változásnak nevezte a jegybank szakértője, hogy a válaszadók mintegy 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem volt megélhetési gondja az elmúlt 12 hónapban, de 27 százalékuknak a jövedelme nem fedezte megélhetési költségeket.

A 2010-es  első felmérésben még 34 százalék volt ez az arány, így látható, hogy a gazdasági növekedés, az infláció csökkenése és a rezsicsökkentés javította a háztartások pénzügyi helyzetét – tette hozzá. A kutatásból az is kiderült, hogy a válság óta kevésbé lett fontos a mértékletesség, takarékosság, beosztás a magyar lakosságnak. Meglepő eredmény Sz. Pap Judit szerint, hogy a válaszadók csaknem fele egyhavi tartalék nélkül gazdálkodik, azaz külső segítség nélkül nem lenne képes egyhavi jövedelmének megfelelő váratlan kiadást a tartalékaiból átvészelni. A lakosság felének vannak konkrét pénzügyi céljai a felmérés szerint. Ezek között első helyen áll a lakásvásárlás, majd a gyerekek támogatása következik, amit a lakásfelújítás követ.

A jegybank szakértője meglepőnek nevezte, hogy a nyugdíj kiegészítése mindössze a hatodik helyen áll a célok között. Ezzel egybevág, hogy a válaszadók többsége, 77 százaléka az állami nyugdíjellátásra kíván majd támaszkodni, különösen fiatalkorban foglalkoznak kevesen az öngondoskodással – mondta. Kedvezőtlen változás a jegybank szakértője szerint, hogy az elmúlt öt évben 32-ről 25 százalékra esett a háztartási költségvetést készítők aránya. A visszaesés leginkább a 30 éven felüli nők esetében figyelhető meg – tette hozzá.

Még mindig sok pénz van a párnacihában
Az elmúlt egy évben az alacsony inflációnak és a reálbér növekedésnek köszönhetően nőttek a magyar háztartások megtakarításai, de még mindig sok készpénzt tartanak a magyarok – közölte a Takarékbank.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor