A Fed a mélybe lökte a piacokat és a forintot

2013. június 20. csütörtök - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Tegnap minden szem az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-re szegeződött, így aztán nem meglepő, hogy a sajtótájékoztatót követően hirtelen megélénkültek a piacok.

Az eszközvásárlási programot illetően túl sok újdonságot nem tudhattunk meg, viszont egyre valószínűbb, hogy fokozatos kivezetésére az év második felében sor kerülhet. A reálgazdasági kilátásokkal kapcsolatban kimondottan optimista a Fed a frissen publikált előrejelzésében: alacsony inflációt és gyors növekedést várnak. A piacok mégis megijedtek, hogy hamarosan likviditás elvonó kúrára kell menniük, és az első ijedtség hatására a mélybe küldték a részvénypiacokat, ami nem túl sok jóval kecsegtet a mai napra előretekintve.

Nem mellékesen 298-as árfolyamig gyengült a forint euróval szemben az este során. A kereskedésben a fő irány ma a csökkenés lehet a részvénypiacokon, a DAX esetében a 8.110 pont környéki rés, míg a BUX esetében a 18.765 pont környéki szint jelentheti majd az első támaszt. A 10 éves amerikai kötvényhozamok tegnap jelentősen, csaknem 20 bázisponttal emelkedtek a Fed hatására, ami egy hozamemelkedést vetít előre a perifériás, többek között a magyar államkötvényekre is.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA

– A nap első felében stagnáltak a vezető tengerentúli börzék, majd Bernanke megszólalása után elromlott a hangulat, és 1% feletti zuhanással zártak az indexek (Dow -1,35%, Nasdaq -1,13%, S&P500 -1,38%).

– A Fed kétnapos kamatdöntő ülése tegnap ért véget, ahol a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán a jegybank.

– A piac inkább a jegybank közleményét és Bernanke beszédét várta. A jegybankelnök pozitívan nyilatkozott a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban, a Fed csökkenő inflációra és gyorsabb ütemben növekvő gazdaságra számít. A munkapiaci folyamatok is a vártnak megfelelően alakulnak, a munkanélküliségi ráta 2014-re érheti el a 6,5%-ot. A havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási program továbbra is változatlan marad, de az elhangzott szavak azokat a félelmeket erősítik, hogy hamarosan elindulhat az eszközvásárlások csökkentése. A mostani ülésen két jegybankár szavazott az eszközvásárlási program ellen.

– Bernanke azt is mondta, hogy teljes kilépési stratégiát nem dolgoztak még ki, és az eszközvásárlásokat az év vége felé kezdhetik el csökkenteni, de a beavatkozás mértékének növelését sem tartja kizártnak a jegybank.

– A FedEx tegnap publikálta negyedéves gyorsjelentését, a részvényenkénti profit az egyszeri tételeket kiszűrve 2,13 dollár volt, ami jobb az 1,96 dolláros várakozásnál. Idénre 7-13%-os eredménybővülést vár a cég, miközben az elemzők 21%-ot. Az árfolyam nagy kilengés után 1%-os pluszban zárta a kereskedést.

– A Tesla bejelentette, hogy 800 darab S modellt hív vissza. A cég vezérigazgatója elmondta, hogy erre elővigyázatosság miatt van szükség, a hátsó ülés tartókonzoljának meghibásodása miatt. A hír ellenére az árfolyam 1%-ot emelkedett.

– A szokásos heti munkanélküliségi kérelmek mellett, használt lakásértékesítési adatok érkeznek, és a Philadelphia-i Fed index júniusi értéke is napvilágot fog látni.

Európa

– A nyugat-európai börzék is eséssel zárták a kereskedést, fontos makroadatok nem érkeztek az európai piacról (FTSE100 -0,4%, DAX -0,4%, CAC40 -0,56%).

– Ma beszerzési menedzser indexek érkeznek az eurózónából.

Olaj, arany

– A WTI kőolaj ára 96,5 dollárra esett tegnap, míg az arany 1.343 dollárra csökkent köszönhetően a Fed tegnapi kommentjeinek. Ben Bernanke szerint konszenzus van a Fed-en belül, hogy az év végével fokozatosan kivonják a likviditásfokozó intézkedéseket. A piac negatívan fogadta a Fed elnök beszédét.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák

– Jelentős forintgyengülés volt tapasztalható a tegnapi kereskedés során. Az EUR/HUF árfolyam a nyitó 294,49-es értékről 297,83-ig emelkedett, és a forint ma reggel már a 300-as árfolyamot is elérte egy rövid időszakra. A délelőtti stabilitás után már délután elkezdődött a forint gyengülése, de az igazából a koraesti órákban a Fed sajtótájékoztatója után gyorsult fel.

– Nagyot erősödött a dollár a főbb devizákkal szemben. Az EUR/USD árfolyam 1,3352-ről 1,3295-re csökkent és ma reggel tovább folytatódott az árfolyam mérséklése. A Fed részéről tegnap több olyan információ is elhangzott, ami a dollár erősödését táplálta. A jegybanki stáb szerint az infláció alacsonyan maradhat, a gazdasági növekedés eredményeként a vártnál egy évvel korábban, már 2014-ben elérhetik a 6,5%-os munkanélküliségi rátát, ráadásul egyre valószínűbb, hogy az év második felében elkezdődik az eszközvásárlási program kivezetése is.

Távol-Kelet

– A Nikkei 1,9%-ot, a Shanghai index 1,89%-ot, míg a Hang Seng 2,7%-ot veszített az értékéből, elsősorban az amerikai piacokon Bernanke beszéde után kibontakozó eladási hullám hatására.

– A japán piacon az esés erejét némileg tompította, hogy a dollár jelentősen erősödött a jennel szemben.

– Nem adott okot az örömre az HSBC által publikált kínai előzetes PMI adat sem, ami a várt 49,1 pont helyett mindössze 48,3 pont lett. Ez 9 havi mélypontot jelent, és ezzel egyre távolabb kerülünk az optimizmust jelző 50 pontos határtól.

Határidős piacok

– Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel.

Jogi nyilatkozat
„A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”