A döntés megszületett, várjuk a fejleményeket

2013. március 01. péntek - 10:58 / piacesprofit.hu
  •    

Megszületett a döntés! Nincs más lehetőség, a kormányzati tapasztalat és az ahhoz köthető sikerek alapján Matolcsy György a legjobb választás a Miniszterelnök szerint. A piacnak azért vannak aggodalmai, hiszen fél az esetleges aktív monetáris politikától, amelynek lehetnek olyan meglepő intézkedései, amelyek forintgyengítést okozhatnak. Mindenesetre most a piac inkább kivárhat, hiszen a lépés kiszámítható volt - kezdték reggeli kitekintőjüket az Erste elemzői.

Fontos milyen lépéseket láthatunk majd az új jegybanki vezetéstől. Ha a nemzetközi piacokra nézünk, azt látjuk, hogy az USA-ban jöhet a költségvetési csökkentés. Ami egy részről jó, más részről viszont rövidtávon okozhat gazdasági aggodalmat, de gazdasági hatása limitált. Így nagy mozgásokat nem várunk ma a piacon, de a valószínűleg azok lefelé fognak mutatni, vagyis kis csökkenés a DAX és a BUX indexben is elképzelhető.

USA

– A záráshoz közeledve elfáradtak a tengerentúli piacok, a nap eleji emelkedést esés váltotta fel, és enyhe mínuszban fejezték be az indexek a kereskedést (Dow -0,15%, Nasdaq -0,07%, S&P500 -0,7%).

– A mai nappal Amerikában életbe lépnek az automatikus költségvetési megszorítások, 85 milliárd dolláros kiadáscsökkentésre fog sor kerülni. A demokrata és republikánus javaslatokat (ami a kiadáscsökkentéseket elkerülné) a szenátus leszavazta tegnap, de igazából erre is számítottak. A republikánus javaslat 38 szavazatot kapott, ami szerint Obama döntötte volna el, hol hajt végre kiadáscsökkentést. A demokrata elképzelés, ami alternatív kiadáscsökkentést és gazdagokat érintő adóemelési javaslatot tartalmazott, 51 szavazatot kapott, a szükséges 60-hoz képest.

– Obama ma 16 órakor találkozik a Kongresszus négy legfontosabb vezetőjével, ahol a költségvetési megszorításokról fognak tárgyalni.

– A Chicago-i beszerzési menedzser index februári értéke felülmúlta a várakozásokat. 54 pont helyett 56,8 pontra emelkedett a mutató az előző havi 55,6 pontról. Tavaly március óra nem láttunk ilyen magas értéket.

– A friss segélykérők száma 22 ezer fővel 344 ezerre esett vissza a legutóbbi felfelé korrigált adathoz képest. Az adat pozitív meglepetés volt, az elemzők 360 ezerre számítottak.

– A negyedik negyedéves amerikai GDP 0,1%-kal nőtt a második felülvizsgálat szerint, ami pozitív elmozdulás az első becsléshez képest, ami -0,1% volt. Ennek ellenére nem beszélhetünk túl jó adatról, mert a várakozás 0,5% volt.

– A tegnap este jelentő Groupon árfolyama 25%-ot veszített értékéből zárásra, míg a szintén jelentő J.C. Penney 17%-os veszteséget szenvedett el.

– Ma számos makroadatot fognak publikálni: a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének februári értékét, az építőipari kiadások januári számait, ISM beszerzési menedzser index februári értékét, az esti órákban pedig gépjármű-értékesítési statisztikák lesznek.

Európa

– Enyhe optimizmussal zártak a nyugat-európai börzék (FTSE100 0,56%, DAX 0,86%, CAC40 0,85%).

– A munkanélküliek száma 3 ezer fővel esett Németországban, a munkanélküliségi ráta viszont nem változott, a várakozásoknak megfelelően 6,9%-on maradt.

– A fogyasztói árak 1,5%-kal emelkedtek februárban Németországban, az elemzők 1,7%-os bővülésre számítottak.

– Jó lett a német kiskereskedelmi értékesítési adat, a várt -1,7% helyett 2,4%-os növekedést publikáltak januárra.

– 10 órakor ipari beszerzési menedzser index adatok lesznek az eurózónából és Németországból.

Olaj, arany

– Az eladók voltak az aktívabban tegnap a kőolaj piacán, az árfolyam 92,9 dollárról 92 dollárig esett. A technikai kép alapján folytatódhat a lejtmenet, a következő támaszt 90,4 dollárnál, a 200 napos mozgóátlagnál találjuk.

– Az elmúlt két napban nagyot zuhant az arany árfolyama. Tegnap 1.597 dollárról 1.579 dollárig esett a kurzus, és valószínű a további esés, az 1.555 dolláros támaszig.

Devizák

– Az EUR/HUF árfolyam stabilan várta a jegybankelnök személyének mai bejelentését. A forint csak kismértékben gyengült, az árfolyam 295,04-ről 295,65-re emelkedett. Orbán Viktor ma reggel megnevezte, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli a jegybank élére, a korábbi pletykáknak megfelelően. Orbán Viktor bővebben is beszélt a jegybank szerepéről, ugyanis elmondta, hogy összesen 16 jegybanki eszközt azonosítottak a nemzetközi gyakorlatban, aminek csak töredékét használta a magyar jegybank. Ez azt jelentheti, hogy a jegybank a magyar gyakorlatban új, akár unortodox eszközöket is bevethet, ennek kockázata pedig gyengítheti a forintot. A reggeli órákban egyelőre széles spreadek mellett visszafogott forintgyengülés tapasztalható.

– A tegnapi kedvező amerikai gazdasági adatok erősítették a dollárt az euróval szemben. A tegnapi EUR/USD kereskedés 1,3139-ről indult, azonban a pozitív amerikai hangulatban az 1,31-es támasz áttörésre került és egészen 1,3057-ig korrigált vissza az árfolyam.

Távol-Kelet

– A Nikkei 0,4%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng 0,44%-ot, a Shanghai index értéke pedig 0,53%-ot csökkent.

– Igazi adatdömping volt ma a Távol-Keleten. Kínában két PMI adat is érkezett ma reggel. A hivatalos PMI adat értéke 50,1 pont lett, szemben a várt 50,5-tel. Ennél némileg magasabb lett a HSBC PMI adata, ami a várt 50,6 helyett 50,4 lett.

– Japánban a munkanélküliség a vártnak megfelelően 4,2% lett.

– Dél-Koreában a vártnál kevésbé esett az export nagysága, ugyanis a várt 9,2% helyett csak 8,6%-os esés volt látható. Az import a vártnál nagyobb mértékben esett, így a külkereskedelmi egyenleg többlete csaknem a várt duplája lett.

– A HSBC felmérése alapján Indiában is növekedett a PMI érték nagysága.

Határidős piacok

– Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

– A Magyar Telekom igazgatósága 50 forintos osztalékot javasol a cég április 12-én tartandó közgyűlésének. Az osztalékfizetés május 16-án kezdődhet majd.

Gazdasági hírek

– Ma reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggel műsorában bejelentette, hogy Matolcsy György lesz az új jegybankelnök. Bár az új jegybankelnök személye nem okozott meglepetést, a döntés további forint gyengülést hozhat az elkövetkező hetekben. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a világban 16 féle eszközt használnak a jegybankok a gazdaság élénkítésére, ami az sugallja, hogy az MNB a jövőben új, unorthodox eszközökhöz is nyúlhat. A Nemzetgazdasági Minisztériumot Varga Mihály vezeti ezentúl. Ma délután 2-kor hallgatja meg a Parlament Gazdasági Bizottsága Matolcsy Györgyöt. A forint gyengülésére számítunk, legalábbis addig, amíg világossá nem válik, hogy milyen gazdaságpolitikai irány következik. Március és június végére is 302,5-es EURHUF árfolyamot várunk, de év végére már 295 a prognózisunk.

– Ha a piaci környezet megfelelő lesz, az Államadósság Kezelő Központ idén további 1,5 milliárd euró értékben bocsáthat ki devizakötvényt. A közelmúltbeli 3,25 milliárd dollárnyi sikeres kibocsátás után úgy látjuk, hogy a kormány idén már nem feltétlenül szorul újabb forrásbevonásra, így a 1,5 milliárd euró inkább biztonsági pufferként szolgálhat.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.
A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.