2,9 milliárdot fizettek a kaposvári cégek

2012. január 04. szerda - 10:02 / PP/MTI
  •    

A kaposvári vállalkozások 2011-ben a város bevételeinek 11,6 százalékát kitevő 2,9 milliárd forint adót fizettek be, ebből egymilliárd forintot a húsz legnagyobb adózó cég, amelyek vezetőit Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester - az idén 16. alkalommal - a Városházán köszöntötte az új év alkalmából.

"Mindannyian annak örülnénk, ha ez 30 vagy akár 40 százalék lenne, de ez csak úgy lehetséges, ha az adók nagy része nem az állam, hanem a város kasszájába folyna be" – mondta a helyi vállalkozásoktól befolyt adó mértékére utalva Szita Károly. (Az idei adóváltozásokról itt olvashat.)

A polgármester emlékeztetett arra, hogy tavaly fejeződött be Kaposvár történetének legnagyobb fejlesztési programja, amelynek keretében megújult a belváros és a lakótelepek, újjáépült és kibővült a fürdő, újjászületett az Együd Árpád Kulturális Központ, felépült a Nagypiac, és 16 hektárral bővült a Keleti Ipari Park, otthont adva ezzel a leendő befektetőknek. Hozzátette: "az utolsó szabad pénzpiaci források megszerzésével" adódott lehetőség arra, hogy olyan beruházások valósuljanak meg a városban, amelyekre a következő 10-15 évben nem nyílik majd lehetőség.

A húsz legtöbb adót befizető cég az egy évvel korábbinál 145 millió forinttal többel, kis híján egymilliárd – összesen 999.139.984 – forinttal járult hozzá az önkormányzat bevételeihez és ezáltal a város gyarapodásához, fejlődéséhez. Szita Károly azt mondta: egyetértenek a nagyadózókkal abban, hogy 2012-ben sem szabad a város fejlesztésével leállni. (Idén a munkavállalók nagy többsége az anyagi helyzete romlásával számol, ennek megfelelően több mint 80 százaléka nem számít fizetésemelésre 2012-ben.)

Hódmezővásárhelyen a nemfizetőket teszik közszemlére

Nyilvánosságra hozza a hódmezővásárhelyi önkormányzat azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek a listáját, akik a törvényben meghatározott határidőt követően több mint egy héttel sem fizetik meg a helyi adókat. A városban 5159 olyan vállalkozás vagy magánszemély van, aki nem fizetette be az adót, de nem kért részletfizetést, illetve fizetési haladékot, az önkormányzat kintlévősége eléri így a 150 millió forintot.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az adózók mintegy 15 százaléka nem vagy csak későn tesz eleget fizetési kötelezettségének. Az önkormányzat vizsgálata szerint nagyjából ugyanarról a körről van szó évek óta, amely vélhetően nem pénzügyi problémák miatt nem teljesített, mivel sem fizetési haladékot sem részletfizetést nem igényelt. (Mire figyeljünk adóellenőrzéskor?)