29 milliárdos hitelprogram jön agrárcégeknek

2014. december 16. kedd - 12:01 / piacesprofit.hu
  •    

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. három kedvezményes agrárhitelprogramot indít, összesen 29 milliárd forintos keretösszeggel - az erről szóló kormányhatározatok a Magyar Közöny legfrissebb számában jelentek meg.

Kép: Fotolia

Az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 összesen 8 milliárd forint keretösszegű, ez a zöldség- és gyümölcs termékpályán működő termelői szervezeteknek és előzetesen elismert zöldség, gyümölcs termelői csoportoknak, az egyéb mezőgazdasági és erdészeti termékpályán működő minősített elismeréssel rendelkező termelői csoportoknak lesz elérhető.

A kormányhatározat szerint a hitel maximum 7 éves lejárattal, azon belül maximum 4 év türelmi idővel, maximum 250 millió forint összegű hitelösszeggel indul, és forgóeszköz finanszírozásra használható. A hitelprogram kedvezményes kamatból, költségvetési kamattámogatásból, kedvezményes díjú intézményi készfizető kezességvállalásból, költségvetési kezesi díjtámogatásból, illetve jogszabályi alapú állami készfizető kezességvállalásból állhat az uniós jogszabályokkal összhangban.

A 15 milliárd forintos Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében 2020. december 31-éig lehet hitelszerződést kötni. Ez a mezőgazdasági termelő-, a halgazdálkodási tevékenységet vagy a tevékenység szerinti országos érdekképviseleti szerv vagy köztestület ajánlásával és termeltetési szerződéssel rendelkező  – a baromfi, nyúl, sertés és szarvasmarha ágazatban termeltető tevékenységet végző vállalkozások számára nyílik maximum 6 éves lejárattal, azon belül maximum 3 év türelmi idővel. A mezőgazdasági termelők és halgazdálkodók maximum 50 millió forint összegű, a baromfi, nyúl, vagy szarvasmarha ágazat esetében pedig maximum 500 millió forintos hitelösszeggel, forgóeszköz finanszírozásra, forgóeszköz hitel kiváltására, továbbá tenyészállat vásárlására, illetve tenyészállat vásárlási célú hitel kiváltására vehetnek föl kölcsönt.

Az Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram 2020-at összesen 6 milliárd forint keretösszeggel 2020. december 31-ig történő hitelszerződés-kötési lehetőséggel hirdetik meg. Ezt az élelmiszeripari vállalkozások igényelhetik maximum 6 éves lejárattal, azon belül maximum 3 éves türelmi idővel, minimum 5 millió forint, maximum 500 millió forint összeggel. Egy vállalkozás felvett hiteleinek együttes összege nem haladhatja meg az 500 millió forintot – olvasható a kormányhatározatban.

Az egyedi a nyerő
Az elmúlt években jelentősen nőtt az agrárium tőkevonzó képessége, köszönhetően a viszonylag magas termésáraknak, igaz, az orosz embargó alapjaiban megrendíthet bizonyos ágazatokat. A magyar agrárvállalkozások eredményessége azonban még elmarad a nyugati vállalatokétól, így lenne hová fejlődni. Hitel nélkül viszont a beruházások sem mennek.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek