Péntekig még pótolható a mulasztás

2015. június 02. kedd - 09:39 / piacesprofit.hu
  •    

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallások beküldésének határideje június 1-jén lejárt, azonban a NÉBIH június 5-e éjfélig szankciómentesen biztosítja a bevallás és módosítás lehetőségét.

Kép: Freestock

A hivatal ügyfélszolgálatára érkezett számos megkeresésből látszik, hogy az érintettek a törvényi változásoknak megfelelően akarnak eleget tenni kötelezettségüknek. Tekintettel erre a NÉBIH biztosítja, hogy június 5-e éjfélig – mulasztási bírság nélkül – módosíthassák vagy benyújthassák bevallásukat. Fontos, hogy a kötelezettség az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjére, így a vendéglátó létesítményekre is vonatkozik. A hivatal eddigi tapasztalatai szerint e szegmensből számos vállalkozás nem nyújtotta még be bevallását.

A megkeresések többsége a törvényi változásokkal, többek között a magánszemélyek (egyéni vállalkozók, őstermelők) árbevétel alapú kötelezettségével, valamint a sávos felügyeleti díjjal kapcsolatban érkezett. Emellett voltak új, nem közvetlenül a változásokkal összefüggő kérdések is. Az ügyintézés hatékony segítése érdekében a NÉBIH weboldalán folyamatosan bővíti a gyakran ismétlődő kérdések felületét. Azon vállalkozások például, akik idén tértek át eltérő üzleti évre, hasznos információhoz juthatnak azzal kapcsolatban, hogy az Éltv. és a végrehajtást szabályozó VM rendelet együtt értelmezendő, így a megelőző évre vonatkozó valamennyi beszámolót figyelembe kell venni a bevallás szabályos elkészítése során.

Fontos változás, hogy az idei évtől a felügyeleti díj alapja egységesen (természetes- és jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében egyaránt) a díjköteles tevékenységből származó előző évi értékesítés nettó árbevétele.

A bevallási időszak lezárását követően megkezdődik a bizonylatok generálása, melyek június végével letölthetők lesznek a bevallási felületről.

A felügyeleti díj megfizetése két egyenlő részletben történik. Az első részletet – azaz a díj 50%-át – 2015. július 31-ig, míg a másodikat 2016. január 31-ig kell átutalni a NÉBIH 10032000-00289782-30006016 célszámlájára. A díjból befolyó összeget a hatóság az élelmiszerlánc-biztonság fenntartására, a hatósági-ellenőrzési feladatokhoz szükséges fejlesztésekre, beruházásokra fordítja, melyről az országos főállatorvos minden évben beszámolót készít az Országgyűlésnek.

A bevallással kapcsolatos kérdésekben a NÉBIH Felügyeleti-díj Ügyfélszolgálata a 06-1/336-9024-es telefonszámon, vagy a [email protected] elektronikus levélcímen áll az ügyfelek rendelkezésére.

Az egyéni vállalkozókon is bevasalják a felügyeleti díjat
A pletykákkal ellentétben az egyéni vállalkozók sem mentesülnek az élelmiszerlánc felügyeleti díj megfizetése alól – figyelmeztet a Nébih. Az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét érintő kötelezettségnek 2015. június elsejéig kell eleget tenni.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek