Padlót fogott a hazai ruhagyártás

2018. február 21. szerda - 08:11 / piacesprofit.hu
  •    

A múlt évben közel 40 ezer vállalkozás szűnt meg Magyarországon, 14 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban, ugyanakkor az elindult felszámolási eljárások száma emelkedett – áll a Coface hitelbiztosító elemzésében, amely szerint a textil- és ruházati ipar tisztul, a látványos fejlődést mutató építőipari cégeknél pedig új kockázatok is megjelentek.

A hitelbiztosító előrejelzése szerint 2018-ban a cégtörlések száma meghaladja majd az alapítások számát, de az elemzésből kiderül az is, hogy több kedvező lépés segíti a cégek életét. A Coface-elemzés szerint a magyar gazdaság az idén 3,6 százalékos növekedhet az államadósság pedig tovább mérséklődhet.

Több kedvező folyamat is látható a magyar gazdaságban, de vannak azért kockázatok is – derül ki a világ egyik legnagyobb hitelbiztosítója, a Coface legfrissebb összeállításából. Az elemzés szerint a magyar gazdaság az idén 3,6 százalékos növekedésre lehet képes, emellett az GDP-hez mért államadósság pedig várhatóan 71,4 százalékra mérséklődik.

Pixabay

Pixabay

A Coface szakértői részletesen vizsgálták az üzleti szektorban látható folyamatokat is. Rámutatnak arra, hogy Magyarországon 2017-ben megközelítőleg 27 ezer céget alapítottak, ami minimális emelkedést jelent 2016-hoz képest. Emellett 25 ezer cégnél hivatalból történő törlés indult meg, mely emelkedő tendenciát mutat az előző évhez képest, az elindított kényszertörlési eljárások száma pedig mérsékelten csökkent.

Ez részben azzal magyarázható, hogy a kötelező alaptőke-emelést több vállalkozás nem hajtotta végre. Az is kiderül az elemzésből, hogy a 2018-as év 533 230 élő vállalkozással indult, a szakértők pedig arra számítanak, hogy a cégtörlések száma meghaladja majd az alapítások számát.

A különböző ágazatokat a fizetési kockázat alapján is vizsgálták, külön kiemelve a textil- és ruhaipart és az építőipart. A múlt évben közel 16 ezer céget számláló textil- és ruhaiparban megközelítőleg 220 felszámolási eljárás indult és emellett – a 2016-ban elindult intézkedések eredményeként – 1400 hivatalból történő törlési eljárás kezdődött.

A cég szakértői szerint kedvező, hogy a textil- és ruhaipar tisztulási folyamaton megy keresztül, de vannak azért problémásabb területek: a magyarországi ruházati ipar ugyanis elöregedett és hiányoznak az innovatív fejlesztések. Nehézséget jelent az ágazat cégeinek, hogy meg kell küzdeniük a rendkívül alacsony bérköltséggel dolgozó ázsiai munkaerővel.

Megelőzhető lenne a csőd
A 2017-es évben is csökkent a működő vállalkozások száma. Ez már az ötödik olyan év, amikor több vállalkozást törölnek, mint ahányat alapítanak. Vajon miért szűnnek meg tömegesen a vállalkozások és milyen megállítható a folyamat? A szakértők szerint van válasz a kérdésekre.

Az elemzés szerint az építőipar látványos bővülést ért el, a hivatalos adatok szerint 2017-ben 29,6 százalékkal nőtt a termelés. Ugyanakkor az ágazat szereplőinek figyelniük kell a munkaerőhiány kezelésére és arra, hogy a fejlesztések időben elkészüljenek, ellenkező esetben kötbérigény merülhet fel, ami fizetési kockázatot jelenthet.

Az elemzés készítői rámutatnak, hogy több állami intézkedés segíti a vállalkozások életét és például hozzájárulhatnak a cégeket hátrányosan érintő bürokratikus adminisztrációs terhek csökkentéséhez. Könnyebbé vált a cégkivonatok, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratok kiadása, a beszámolók közzététele, a vállalkozói igazolvány kiadása, illetve az üzlet működési engedélyével kapcsolatos eljárás és az a trend várhatóan folytatódik.

A hitelbiztosító szerint fontos lépések közé tartozik, hogy a kisvállalati adó (kiva) kulcsa 1 százalékponttal, 13 százalékra csökkent, a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás mértéke a jelenlegi 19,5 százalékra mérséklődött.

Cégvezetés & irányítás
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor