Öt tipp a tökéletes üzleti ajándékozáshoz

2018. december 19. szerda - 14:05 / piacesprofit.hu
  •    

Karácsonykor az ajándékvásárlás előtt sokan tanácstalanok a minden korábbinál szélesebb palettát látva. Számos esetben a családtagjainknak is nehéz kiválasztani a legmegfelelőbb ajándékot, de mi a helyzet akkor, ha üzleti partnereinket szeretnénk meglepni? Alább öt pontban gyűjtöttük össze, mire kell odafigyelni ez esetben.

Amit tilos ajándékozni

A rokonoknak a személyes jellegű meglepetés és az élményajándékok sokszor a legjobb döntésnek bizonyulnak, de az üzleti ajándékozás szabályai megkövetelik, hogy merevebb keretek között maradjunk. Parfümöt, illatszereket, kozmetikai termékeket és ruhaneműket egyáltalán nem ajánlott ajándékozni a partnereinknek, mert túl személyes kapcsolatra utal, ezért roppant tolakodóan hat. Csokoládét vagy egy üveg bort sem célszerű a „fa alá tenni”, mert valakinek valamely gyengeségére utalhatnak, ami szintén sértő lehet – hívta fel a figyelmet a brillit.com közleménye.

Itt találhat hat munkahelyi karácsonyi ajándék bakit, amit jobb elkerülni!

ajandek_elegans_pixabay

Kép: Pixabay

Figyeljünk a minőségre!

Ha reklámajándékokban gondolkodunk, akkor nagy mennyiségben a golyóstollak, a bögrék és hasonló, olcsón kivitelezhető termékek bizonyulhatnak a tökéletes választásnak. Ugyanakkor az üzleti ajándékozás szabályai szerint kiemelt hangsúlyt kell fektetnünk a minőségre. Ez egyrészt a brandépítés miatt, másrészt a hosszú távú, eredményes üzleti partneri együttműködés miatt fontos.

Ne drága, hanem figyelmes legyen az ajándék
Nem kell, hogy az üzleti karácsonyi ajándékok totális unalomba fulladjanak, akkor sem, ha nincs túl magas keretünk arra, hogy megköszönjük a partnereknek az egész évi együttműködést. Viszont a kreativitásunkra szükség lesz.

Csomagolás

Az üzleti ajándék csomagolása mindig legyen egyedi. A kereskedelmi csomagolást a lehetőségek szerint távolítsuk el, majd az ajándék jellege és értéke szerint válasszuk meg a csomagolási technikát. A csomagolásban juttassuk kifejezésre a küldő személyét, ennek hiányában az egyéni jó ízlésre bízhatjuk magunkat. Fontos, hogy az árcédulát távolítsuk el az ajándékról. Itt olvashat arról, hogy még mire kell figyelni, hogy ne legyen kellemetlen pillanat az ajándékozásnál.

Időzítés

Az üzleti ajándékozás átadásakor az egyik legfontosabb tényező az időzítés. Akár személyesen, akár futár által kívánjuk eljuttatni az ajándékot a partnereink számára, lényeges, hogy a megajándékozott fél a megfelelő időben vehesse át azt. Ezt akkor is fontos észben tartani, ha tisztában vagyunk vele, hogy nem mi vagyunk az egyetlen ajándékozók, és lehetséges, hogy a mi céges ajándékunk elvész a többi között. Szakértőnk annak is segít, aki teljesen lemaradt a beszerzéssel.

Köszönjük meg!

Ha már időzítés, érdemes szót ejteni arról is, hogy minden üzleti ajándékot kötelező záros határidőn belül, vagyis egy héten belül megköszönni még akkor is, ha egyértelmű a hála érzése. Magyarországon gyakori, hogy feledékenységből vagy időhiány következtében elmarad a köszönetnyilvánítás, ami egyes esetekben akár sértésnek is minősülhetnek. Egy gyümölcsöző kapcsolat jövője is múlhat rajta.

Öt rettenetesen félrement céges karácsonyi ötlet

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek