5 pénzügyi tanács, amit minden vállalkozónak érdemes megfogadnia

2013. augusztus 30. péntek - 08:30 / piacesprofit.hu
  •    

Hiába tűnik elvont a számmisztikának és a világ egyik legunalmasabb foglalkozásának a könyvelés, alapvető ismeretek és a pénzügyek felügyelete nélkül a legvirágzóbb üzleti ötleteknek is súlyos kudarc lehet a vége. Íme néhány tanács a legfontosabb pénzügyi fókuszpontokról.

Kép:PP archív

Egy induló vállalkozás nem feltétlenül engedheti meg magának állandó pénzügyes alkalmazását, néhány egyszerű szabályt követve azonban egy kisvállalkozó is kordában tarthatja cége mindennapi pénzügyeit.

1) Különítsük el az üzleti és a magánkasszát!

Az első feladat egyben a legnehezebb is, különösen a milliónyi magyar kényszervállalkozó számára, akik csak számla ellenében jutnak fizetéshez. De akármilyen nagy is kísértés, ne nyúljon az adóra elkülönített forintokhoz karácsonykor és ne is adócsalás árán próbálja meg a családot egzotikus országokba nyaralni vinni. Később ugyanis nagy árat fizethet ezért. Fizessen önmagának a cégén keresztül fizetést és mindenképp tartson fent magánbankszámlát is a céges mellett. A két kassza elkülönítése azonban a másik irányban is nagyon fontos: ne a családi kassza számlájára autózzon, telefonáljon vagy vásároljon irodabútort: ha teheti számolja el ezeket a vállalkozásában.

3+1 mérőszám, amire érdemes odafigyelni
Üzleti mantráink közül az egyik legerősebb: ismerd a számaidat. Az alábbi cikkünkben azokra a számokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek a vállalkozást a legjellemzőbben leírják, és érzékenyen mutatják, hol és hogyan kell változtatni a növekedés érdekében. Kattintson ide!

2) Konzultáljunk szakemberekkel!

Akármilyen kicsi is a cége és akármennyire is egyszerű a könyvelése, érdemes időről időre megmutatni egy profinak, hogy felülvizsgálja a pénzügyek alakulását, megtervezhesse adó- és egyéb kiadásait, valamint értesüljön az igénybe vehető kedvezményekről.

3) Szánjunk legalább heti 15 percet a pénzügyek alakulásának áttekintésére!

A jó kapcsolat alapja a pontos elszámolás, és ez igaz a jól vezetett cégek és vezetőjük kapcsolatára is. A cégvezetők jó része túl földhözragadt dolognak tartja a pénzügyek felülvizsgálatát, ezért halogatja azt, pedig a legtöbb kisvállalatban ez nem több idő, mint amennyit az ember naponta hírek olvasásával, facebookozással vagy éppen a fürdőszobában tölt.

A pénz nem minden
A nehéz gazdasági helyzetben a legtöbb cégnél a korábban bevett anyagi ösztönzők elapadtak. De ez talán nem is olyan nagy baj. Az anyagi természetű motiváció helyett számos eredményesebb és mindenki számára kedvező egyéb lehetőség létezik. Itt adunk néhány tippet hozzá!

4) Számoljunk a munkatársakkal!

A kezdő vállalkozó számára az egyik legnagyobb kihívás, amikor egyszemélyes üzletből hirtelen több fős vállalkozássá kell alakulnia. Számolja át többször, mennyibe is kerülnek Önnek az alkalmazottak, hiszen egyrészt az (anyagilag) nem megbecsült munkatársak lelkesedése hamar elszáll és akármilyen értékesek is, lelépnek; míg a másik irányból nézve a túlfizetett munkaerő hamar a csőd szélére vihet egy korábban prosperáló vállalkozást is.

5) Ne felejtse el behajtani a számláit!

Magyarországon sokan úgy érzik, kínos lenne kezelni a kintlévőségeinket, pedig egy 90 napnál idősebb számla már csak 18-20% eséllyel folyik be. Mások egyszerűen csak elsiklanak egy-egy ki nem egyenlített számla fölött, miközben magasztosabb feladataikra – mint amilyen a fejlesztés, vagy új vevők szerzése – koncentrálnak. Hiába tűnik alapvetőnek ez a pont, a magyar vállalatok körében mégis megdöbbentően magas az időben ki nem fizetett – és be nem hajtott – számlák aránya: mintegy nyolcvan százalék körüli, ami meg is magyarázza, hogy alakulhatott ki a magyar gazdasági életet fojtogató körbetartozás. Az elvégzett munkaért igenis jár az ellenszolgáltatás, a hátralékos kifizetések pedig visszafoghatják a vállalkozás organikus növekedési ütemét, úgyhogy soha nem mondjon le a bevételeiről, ha kell faktoráljon vagy forduljon követeléskezelőhöz.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek