Ősztől jön a Mikrohitel Kártya exportáló kkv-knak

2014. május 22. csütörtök - 12:06 / piacesprofit.hu
  •    

EXIM Mikrohitel Kártyát vezet be a Nemzetgazdasági Minisztérium az Eximbank közreműködésével az exportáló, vagy exportőrnek beszállító hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára.

Exportra öszt9nzik a magyar kkv-kat – Kép: SXC

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a várhatóan ősztől induló mikrohitel programmal a nemzetgazdaságban jelentős szerepet betöltő kisvállalkozások fejlődését, külpiacra lépését szeretné elősegíteni a kormány, továbbá a kedvezményes hitel azt az exportőr kört célozza, amely nem veheti igénybe a Széchenyi Kártyát.

Nátrán Roland, a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) vezérigazgatója ismertette: az EXIM Mikrohitel Program keretében a vállalkozások kedvezményes kamatozású folyószámla hitelkeretet és ehhez kapcsolódó bankkártyát igényelhetnek majd a hitelprogramban részt vevő hitelintézetektől.

A mikrohitel egy éves futamidőre igényelhető, megújítási lehetőséggel, minimum 10 ezer és maximum 200 ezer euró, illetve 3 millió és 60 millió forint közötti összegben. A hitel kamatának maximális mértéke 4,1 százalék, és a hitelköltség a garancia díjjal együtt sem haladja meg az évi 6,1 százalékot.

Nátrán Roland korábban elmondta: az EHP keretében az EXIM idén további új termékekkel bővíti az exportösztönzés lehetőségét az Eximbank: ilyen a rövid lejáratú, két éven belüli futamidejű hitelkonstrukció, és a lízing refinanszírozás, melyek már elérhetőek, és hamarosan elindítják az exportcélú faktoring terméket is. Hozzátette, hogy az új lízingtermék kidolgozása a piaci igényeknek megfelelően, a Magyar Lízingszövetség kezdeményezésére indult az elmúlt év során. Célja, hogy kedvezményes, euró alapú lízingfinanszírozást nyújtson exportra termelő vállalkozások részére.

A lízingprogram elsősorban olyan beruházások, gépek, berendezések finanszírozására szolgál, amelyek áru- vagy szolgáltatásexport megvalósulását segítik elő. A konstrukcióban a futamidő 2-5 év között van, a beszerzett eszköz értéke pedig minimum 15 ezer euró, melyhez az adott lízingügylet esetén a futamidő alatt a kölcsön összegével megegyező export teljesítése szükséges. A legfontosabb előny az EHP keretében, hogy a lízingfinanszírozás során is fix a kamat a teljes futamidő alatt, ennek is alapja a szerződéskötéskor érvényes CIRR.

Ki kell törni a Kárpát-medencéből!
A legtöbb magyar cégvezető ki sem teszi a lábát a Kárpát-medencéből, legfeljebb 1400 kilométeres körzetben üzletel. Pedig hatalmas lehetőségek állnak azok előtt a magyar cégek előtt, amelyek tudnak és mernek távolabbra tekinteni – hangsúlyozták korábban a szakemberek a Piac & Profit és a BKIK által szervezett konferencián.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek