Őszinteséggel lehet ütni a munkaerőpiacon?

2015. augusztus 23. vasárnap - 18:10 / piacesprofit.hu
  •    

Formabontó módon tesztelte a személyzeti szakembereket egy új, saját maga által kitalált önéletrajzi sablonnal egy amerikai kreatív ügynökség vezető munkatársa. Jeff Scardino a hibáit és a kudarcait is beleírta önéletrajzába. Mi lett az eredménye?

kép: SXC

Személyes adatok, munkatapasztalat, iskolai végzettség. Ezek a rovatok minden CV szerves részei. Ezekben a pályázók többnyire kozmetikázott, tehát a valóságnál kicsit előnyösebb képet festenek magukról. A céges toborzók persze ezt tudják és telefonos vagy személyes interjún célzott kérdésekkel igyekeznek a „rózsaszín felhőt” eloszlatni és a valós tapasztalatot, képességeket, tudást megvilágítani.

Amiben gyenge vagyok

Jeff Scardino, a New York-i Ogilvy kreatívügynökség munkatársa csavart egyet ezen a megközelítésen. „Relevant resume” néven olyan önéletrajzi sablont dolgozott ki, ami az elért eredményeken kívül a kudarcokat, a hibákat és a gyengeségeket is megemlíti külön rovatokban. Azt gondolja, hogy ezzel a megközelítéssel az álláskereső őszinteséget sugároz, differenciált képet ad magáról és így kompetensebbnek, jobb önismerettel rendelkezőnek tűnik a többi pályázónál. Emellett azt is jelzi, hogy tanult a hibákból, még egyszer ugyanabba a folyóba ugyanis ritkán lép bele az ember – írta együttműködő partnerünk, a Monster.hu.

„Egy lány miatt elvesztegettem egy évet”

Scardino ennek szellemében állította össsze saját CV-jét. Nézzük, hogyan. Egyrészt a munkatapasztalat és az iskolai végzettség rovatokhoz kommenteket fűzött (Ilyeneket: „egy szabadszellemű lány miatt elvesztegettem az első évemet”…”az utolsó évben negyedévente 20 kreditet végeztem, ahelyett a barátokkal töltöttem volna több időt”…”olyan portfólióval végeztem, ami nem tükrözi a munkastílusomat”).

„Meetingeken rajzolok”

Megjelennek olyan szokatlan rovatok, mint „Elszalasztott elismerések”, „Nem meglévő képességek”, „Rossz referenciák”. Az el nem ért, de kitűzött célok között említi, hogy rádiós műsorvezetői karrierje nem indult el, nem nyert egyetemi versenyen kitüntetést, elveszítette a szoftball bajnokság döntőjét. A képességek hiányánál megjegyzi: hazaviszi a munkát, ami nem tetszik a feleségének, találkozókon jegyzetelés helyett rajzol, nehezen jegyez meg neveket, pontosabb is lehetne. Emellett megad olyan korábbi munkaadókat/üzleti partnereket referenciaként, akikkel nem volt sikeres az együttműködése.

6 ok, amiért nincs válasz az álláspályázatra
Már hosszabb ideje pályázik kitartóan állásokra, de az erőfeszítéseknek még mindig semmi eredménye, az elküldött CV-kre semmiféle reakció nem érkezik? Mi lehet ennek az oka? Íme néhány gyakori magyarázat a Monster.hu-tól.

10 pályázat, 5 interjúmeghívás

Hogy mennyire hatásos az „őszinte CV”? Scardino ezt is tesztelte. Elkészítette hagyományos, csupa pozitívumokat és a tényeket tartalmazó önéletrajzát az „őszinte” mellett és elküldte 10-10 állásajánlatra. Persze nem ugyanazokra, de képzettségéhez és szakmai múltjához illeszkedőkhöz (blogger, szerkesztő, kreatív vezető, főszerkesztő). A 10 hagyományos CV-re csak egyetlen visszajelzés érkezett, míg a 10 „őszintére” 8-an reagáltak, 5 helyen interjút is ajánlottak.

Akadt olyan munkaadó, aki pontosítást kért az „őszinte” CV-hez. Ő jelezte, hogy imádja, hogy formabontó módon jelentkezett, és arra kérte Jeffet, írja meg, hogy van-e újságírói tapasztalata. Ez a munkaadó hagyományos CV-esetén valószínűleg átsiklott volna Jeff pályázatán. Egy másik toborzó viccnek hitte az elején, aztán rájött, hogy ez a bemutatkozás és nagyon örült ennek a megközelítésnek

Nyerő lehet egy ilyen megközelítés a magyar álláskeresők körében?

Kreatív területeken jó eszköz lehet kitűnni a tömegből, egyedinek mutatkozni. Addig, amíg ez eredetinek számít és nem lesz belőle elcsépelt fogás. Aki kozmetikázni akar CV-jén, ezzel a formával is megteheti. Ráadásul, ha nincs meg a megfelelő önismerete, akkor nem tudatosan – ha megvan, akkor tudatosan – jelentős gyengeségeket hallgathat el, míg apróbb, kevésbé jelentős gyengeségekkel terelheti el a figyelmet és keltheti az őszinteség látszatát.

Sikertelen interjú? Így profitáljunk belőle
“Sajnálattal közlöm, hogy nem ön nyerte el a meghirdetett állást.” Nehéz ilyenkor pozitívan gondolkodni, mégis meg kell próbálni tanulni a hibából. Miként lehet egy sikertelen állásinterjú után visszajelzést és jó tanácsot kapni a személyzeti szakemberektől? Erre válaszolnak szakértők a Monster.hu cikkében.