Ősszel jön a valóban új iphone?

2017. augusztus 06. vasárnap - 07:30 / Nagy Mariann
  •    

“Vannak bizonyos dolgok, amelyekről később, az év folyamán többet tudunk majd mondani” - fogalmazott sejtelmesen Tim Cook, az Apple főnöke a napokban a sajtó előtt. A cég vezetője elégedetten nyilatkozott, hiszen az Apple második negyedévben elért eredményei felülmúlták a várakozásokat.

A részvényeik értéke az év folyamán eddig kerek 30 százalékkal emelkedett. Az Apple – akárcsak az első negyedben – a másodikban is tovább tudta növelni az iphone eladásait. A készülék továbbra is a konszern messze legfontosabb terméke, eladásai a forgalomnak több mint a felét teszik ki. A második negyedben 41 millió készüléket adtak el, 2 százalékkal többet, mint a múlt év hasonló időszakában. Ez az eredmény annál figyelemre méltóbb, mivel sok fogyasztó már az iphone következő nemzedékére vár, amely szokás szerint az őszi hónapokban kerül a piacra. Szakértők találgatásai szerint az idén várható iphone – lellentétben a 7-es illetve a 7Plus modellel, amelyek nem hoztak különösen jelentős módosításokat – az új jelentősen különbözik majd az eddigiektől, így sokkal jobban ösztönöz készülékcserére.

Kép:Pixabay

Kép:Pixabay

Érdekes módon az ipad eladásai 15 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, azt követően, hogy a korábbi években a tabletek eladása visszaesett. Forgalmuk a második negyedben 2 százalékkal nőtt, elsősorban azért, mert az eladások az olcsóbb modellek felé tolódtak el. Az asztali készülékeknél 7 százalékos volt a növekedés.

Talán kevesebben figyelnek arra, hogy a világcég bevételeinek mind jelentősebb részét adják a szolgáltatások, amelyek a készülékek után már a második helyen állnak. Az Apple play, az Apple music és az App Store forgalma 22 százalékkal, 7,3 milliárd dollárra emelkedett. 23 százalékos volt a növekedés a hardver kategóriában, amelyhez az Apple watch, az Apple tv, valamint különböző tartozékok, mint az airpod fejhallgatók tartoznak. Az Apple watch eladásai a múlt évhez képest 50 százalékkal emelkedtek, míg az airpodok iránti keresletet az Apple nem tudja maradéktalanul kielégíteni.

Az Apple teljes forgalma a második negyedben 45,4 milliárd dollár volt, magasabb a piaci várakozásoknál, a nettó nyereség 12 százalékkal 8,7 milliárd dollárra emelkedett. Tim Cook szerint cégének forgalma a harmadik negyedévben 49 és 52 milliárd dollár között lesz, ami 5-11 százalékos növekedésnek felelne meg.

Az okostelefon halálra ítélt technológia, ez jön utána
Minden széles körben elterjedt és divatos infokommunikációs eszközről azt gondoltuk a fénykorában, hogy örökké fog tartani. De techguruk már rebesgetik, hogy az okostelefon napjai is meg vannak számolva. Hajmeresztő dolgok jönnek utána. Egy nap az okostelefonunknak is búcsút mondhatunk. Ez a nap nem mostanság jön el, de vélhetően hamarabb, mint gondolnánk. Az okostelefonok utáni jövő eljövetelén olyanok dolgoznak, mint Elon Musk, a Microsoft, a Facebook, az Amazon és egy sor startup. Elemzők szerint hosszú, de megállíthatatlan haladás kezdődött meg az okosteló utáni tech-korszak felé. Az okostelefonok tulajdonképpen a laptopok és a személyi számítógépek alapkoncepcióját másolták le: van képernyőfelület, van egér (csak itt az ujjbegy az, amikor találkozik az érintőképernyővel), és vannak betűket adó billentyűk, amik vagy az érintőképernyőn jelennek meg virtuálisan vagy a mobiltelefon alján valódi gombokként. Az egész virtualizáltabb és érintés alapú, de a modell ugyanaz. És miniatürizált. A cégek már elindultak az újabb irányba: a Galaxy S8-t a Bixby nevű virtuális asszisztenssel együtt adja a Samsung, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó a hangjával vezéreljen minden funkciót. A Samsung a Gear VR virtuális valóság headsetet is nyomja, amit a Facebook birtokában lévő Oculus céggel közösen fejlesztenek.