Óriási magyar siker Tallinban

2016. október 28. péntek - 15:23 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Unió egyik legrangosabb környezetvédelmi díját nyerte el a Katica Tanya, a Piac&Profit Üzleti Etikai díját tavaly megszerző kisvállalkozás a mikro- és kisvállalkozások között a „vállalatirányítás” kategóriájában szerezte meg az első helyezést.

katicaAz Európai Vállalkozások Környezetvédelmi Díjának 2016–2017. évi nyerteseit október 27-én, az észtországi Tallinnban hirdették ki.  A díjat a következő kategóriákban ítélik oda azoknak a vállalkozásoknak, amelyek sikerrel ötvözik a versenyképességet és a környezetvédelmi szempontokat: vállalatirányítás, termékek és szolgáltatások, eljárási innováció, vállalkozás és biológiai sokféleség, illetve nemzetközi üzleti együttműködés.  A Katica Tanya (Magyarország) fenntartható élményközpont a „vállalatirányítás (mikro- és kisvállalkozás)” kategóriában lett nyertes.

A Katica Tanya másodszor szerzett rangos elismerést, 2015-ben a Piac&Profit Üzleti Etikai Díját is megszerezte a vállalkozás.

A környezetbarát vállalkozások tevékenységét jutalmazó díj szervesen illeszkedik azoknak az intézkedéseknek a sorába, amelyeket a Bizottság a körforgásos gazdaságra vonatkozó, 2015 decemberében elfogadott cselekvési terv végrehajtása céljából irányzott elő.

Kaposvár melletti Katica Tanya, mint turisztikai szolgáltató célja, hogy urbanizálódó, fogyasztásorientált világunk polgárait visszacsábítsák a természetbe, hogy érezzék a fű selymességét, hallják a madarak hangját és aktívan töltsék szabadidejüket. Missziójuk, hogy a hozzá érkező látogatók ökológiai lábnyoma kisebb legyen, mint ha otthon maradtak vagy máshova mentek volna.

„Ne számítson hagyományos hétvégére!”

„Ne számítson hagyományos hétvégére!”

– Fordított életet élünk, akkor dolgozunk a legtöbbet, amikor más pihen – mondja a Katica Tanya Élményközpont cégvezető tulajdonosa, Handó Eszter.

A szabadidős programokat szolgáltató vállalkozás esetében a munkavállalókkal az első percben tisztázzák: ne számítsanak hagyományos hétvégére vagy hosszú szabadságra az iskolai szünetekben. Hagyományos megközelítés szerint tehát egyáltalán nem családbarát munkahelyről van szó, valójában viszont nagyon is arról.

– Csak a kiegyensúlyozott ember képes hosszú távon kiválót nyújtani a vendégeinknek, egy szolgáltató cégnél pedig ez elengedhetetlen. Minden munkavállalóval folytatunk egy „nyer-nyer” beszélgetést, hogy kiderüljön, mi az, ami számára fontos ahhoz, hogy teljes bedobással tudjon dolgozni nálunk, és mi az, amit mi elvárunk tőle. Egy húsz fő alatti cégben mindenkivel lehet egyéni kapcsolatot kialakítani, kevésbé kellenek az elvi szabályok. Ennek ellenére használunk a multi cégeknél bevett gyakorlatokat például a munkaidő-beosztásban. Így a munkavállalók előre tervezhetnek, ami segít összeegyeztetni a munkát és a magánéletet.

A Kaposvártól tíz kilométerre lévő tanyán a munkatársak számára ideiglenesen igénybe vehető hálóhelyeket alakítottak ki, így sok esetben drasztikusan csökkenthető a megterhelő ingázás. Szükség esetén akár hosszabb távra is berendezkedhet valaki ott. A lehetőséggel jelenleg egy pályakezdő és egy idős, egyedülálló kolléga él. A profilból adódóan természetesen azt is könnyen kezelik, ha valaki behozná a gyerekét a munkahelyre, mondjuk épp az iskolaitól eltérő munkarend miatt. A nehéz helyzetbe került dolgozókat adott esetben munkabér-előleggel, de ami sokszor még fontosabb, életviteli tanácsadással segítik a közgazdász végzettségű vezetők, akik vallják: ahol emberek dolgoznak, a dolgozók magánéletét nem hagyhatja figyelmen kívül a munkáltató.