Óriási leépítések jönnek a Siemensnél

2018. augusztus 27. hétfő - 13:11 / piacesprofit.hu
  •    

A Siemens kereken 22.000 munkahely leépítését tervezi, de nem a termelésben, hanem az igazgatásban és ezzel 1.7 milliárdos megtakarítást remél.

Joe Kaeser, a német óriáscég vezetője „2020+vízió” elnevezésű új stratégiájának középpontjában a megtakarítások állnak. A tervek szerint a vállalkozást hat önálló cégbe szervezik át, amelyek így hatékonyabban gazdálkodhatnak.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Egyidejűleg csökkentik a létszámot az igazgatási rendszerekben, így a HR -, a pénzügyi – és a jogi osztályokon, amit 2021-ig várhatóan 22.000 munkahely megtakarítását teszi majd lehetővé. Ugyancsak a fokozott takarékosság a jelszó az IT-szolgáltatásoknál és a kiszervezett munkák területén.

Magyarországot sem kerüli el a negyedik ipari forradalom
A Simenesnél a digitalizáció és a robotizálás egyelőre nem fenyegeti az emberek munkahelyét. A német cégnél új lehetőségek nyílhatnak mérnököknek, matematikusoknak, programozóknak – mondta a Piac&Profitnak Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Egyébként a gázturbina-üzemág gondjainak megoldását a Kínával való együttműködéstől remélik. A tárgyalásokról részleteket nem közöltek, csak annyit, hogy azok „vezetői szinten” folynak.

Jóllehet a vezetés hangoztatja, hogy a Siemens termelő üzemeiben nem lesz létszámcsökkentés, szakszervezetek már jelezték: remélik, hogy az új stratégia nem pusztán csak burkolt leépítéseket jelent, mert adott esetben tiltakoznának ilyen lépések ellen.

UPDATE:

Közleményében teljes mértékben megalapozatlannak nevezte a Siemens a német sajtóértesüléseket. “Mi egyáltalán nem osztjuk az idézett adatokra a lap által alkalmazott logikát. Semmi ilyen vagy hasonló bejelentés nem történt” – fogalmaz a közlemény, hangsúlyozva, hogy a stratégiai terv részletei még kidolgozás alatt állnak.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.