Óránként négy magyar cég tűnik el

2013. június 07. péntek - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az elmúlt három hónapban Magyarországon átlagosan 2919 vállalkozás szűnt meg havonta, ugyanez a mutató egy évvel ezelőtt még csak 2140 megszűnést mutatott. Ez 36,4 százalékos növekedést jelent annak ellenére, hogy ezzel párhuzamosan a végelszámolások aránya az egyharmadára, a felszámolásoké pedig a felére csökkent.

Elvesznek a magyar cégek – Kép: SXC

Némiképp lelassult a cégbíróságok normál feladatainak elvégzése februárban, amikor szinte valamennyi társas vállalkozásnak módosítania kellett társasági szerződését. A törvényi változás okán megemelkedett ügyszám miatt a hatóságok márciusban a szokásosnál kevesebb cégtörlést, felszámolást, végelszámolást és cégalapítást tettek közzé, de április-májusban jelentős részben behozták lemaradásukat, így a háromhavi mozgóátlag jó képet ad az elmúlt hónapok eseményeiről.(A magyar cégek többsége csak néhány évig bírja.)

Eszerint március elejétől május végéig 8758 cég szűnt meg Magyarországon, amivel ez a periódus a cégstatisztika második leggyászosabb három hónapjává lépett elő 2010. július–szeptembere után, amikor egy híján 9300 céget töröltek a cégbíróságok. „A mögöttünk álló néhány hónap céginformációs szempontból mérföldkőnek tekinthető. A tulajdonosok és cégjegyzésre jogosultak azonosító adatainak nyilvántartásával a tisztulási folyamat egy újabb fázisba lépett. A magánszemélyek adatnyilvántartása mellett az inaktív és problémás cégek gyakoribb  törlésének következtében növekedőben van a rendben működő cégek aránya. Az ideális helyzettől azonban még távol vagyunk, ez a hosszú folyamat csak az üzleti etika általános fejlődésével, illetve a gazdaság fellendülésével teljesedhet ki” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt három hónapban havonta átlagosan 2919, azaz óránként négy cég megszűnését jelentették be a hatóságok. Ez 21,5 százalékkal több, mint a megelőző három hónapban, és 36,4 százalékkal több, mint 2012 azonos időszakában. A kedvezőtlen változás úgy következett be, hogy közben a felszámolások és a végelszámolások száma is drasztikusan csökkent, vagyis éppen annak a két hatósági eljárásnak a gyakorisága esett vissza drámaian, amely korábban a legtöbb cégmegszűnéshez vezetett. Felszámolásból egy évvel ezelőtt átlagosan havi 2025-öt regisztrált az Opten, szemben a legutolsó három hónap 1064-es havi átlagával. A végelszámolásoknál 1250-re csökkent a tavalyi 3850-es havi átlag.

Csakhogy amíg korábban a végelszámolások döntő többségét kényszer-végelszámolásként indította el a NAV és a cégbíróságok, illetve a végelszámolások 60 százaléka fordult át később felszámolásba; ma a hatóságok a kényszertörlés eszközét alkalmazzák, az általuk indított végelszámolás pedig teljes egészében kikerült eszköztárukból. A kényszertörlések a legritkább esetben fordulnak át felszámolásba, mert ennek feltétele, hogy a cégben a kirendelt felszámolóbiztos legalább akkora vagyont találjon, ami fedezi a felszámolási eljárást, ám ez a feltétel a legritkább esetben teljesül.

2013-ban várhatóan rekordmennyiségű céget törölnek, emellett a cégalapítások a korábbi éveknél alacsonyabb szinten stabilizálódnak. A cégalapítási arány csak éves viszonylatban tekinthető alacsonynak, mivel 2012-vel bezárólag minden évben több céget alapítottak, mint amennyit töröltek. Egy gazdasági fordulat ugyan lendíthet a cégalapítási számon, de várhatóan 2013 lesz az első év, amikor több céget törölnek, mint alapítanak. Ez azonban inkább egy egészséges folyamat eredményének értékelhető, mint negatív pályának” – mondta Opten ügyvezetője.

Kitartanak a magyar vállalkozók
Habár komoly kihívásokkal kell szembenézniük, a magyar mikro- és kisvállalkozások vezetőinek lelkesedése töretlen. Közülük sokan a korábbi munkahelyük elvesztése miatt kezdtek önálló vállalkozásba, mégis 88 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem bánta meg a döntését. Ez az arány még a 85 százalékos globális átlagot is meghaladja.