Online kassza: már látszanak a további kihívások

2014. február 25. kedd - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Jó ütemben halad az áruházláncok kasszáinak bekötése a NAV szerverére, de a 2014-es év közepéig így is eltarthat a teljes átállás. A PC-s rendszerek esetében más, összetettebb kihívásoknak kell megfelelni, mint a kiskasszáknál – mondja a Laurel Számítástechnikai Kft. ügyvezetője. Nemcsak a pénztárgépek, hanem a telekommunikációs hálózat tesztje is zajlik. Az áruházlánci bekötések során a műszaki feltételek mellett a kereskedelmi logika követelményeinek is meg kell feleltetni a rendszereket.

Kép:Laurel

Reálisan az első félév végére zárulhat le a kasszacsere teljes folyamata – állítja a Laurel Számítástechnikai Kft. ügyvezetője. Szabó Ervin beszámolt arról, hogy az eddigi pilot bekötések és az éles működés tapasztalatai alapján egyre inkább tiszta képet kapnak arról, milyen további kihívásoknak kell megfelelni az online kasszarendszerek üzemeltetése során. A tesztüzemek és az éles működések tapasztalatai alapján ugyanakkor a vezető leszögezte, az online kasszára váltás jó ütemben halad.

A legfrissebb adatok szerint 47 ezer kassza működik eddig összesen online adatkapcsolatban a NAV-val.

A Möbelix üzleteiben és a Kikánál befejeződött az átállás, a Hervis hálózatában folyamatban van, többeknél pedig már pilot üzemben működnek online pénztárgépek. A Laurel két saját – Windows és Linux alapú – kasszaszoftverével több CBA, Reál és Coop élelmiszerüzletet is bekötöttek már a NAV rendszerébe, ezekben jelenleg szintén a tesztüzem zajlik.

Szabó Ervin elmondta, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal az engedélyezési eljárás során azt vizsgálja, hogy a bemutatott kasszarendszer megfelel-e az NGM rendeletben szereplő műszaki és jogszabályi előírásoknak. Az éles tesztek tapasztalatai alapján előfordul, hogy az engedélyezett kasszákat módosítani kell a kereskedelmi működés sajátosságai, illetve üzleti szempontok miatt, erre azonban csak újraengedélyeztetési eljárás során nyílik lehetőség.

A szakemberek az éles tesztek során más mutatók alapján vizsgálják az egykasszás boltokat és azokat az üzleteket, ahol sok pénztárgép működik egyszerre a rendszerben, vagy egy eszközön kiemelkedően nagy a tételszám – tette hozzá az ügyvezető. A kasszákkal egyidejűleg a telekommunikációs rendszert is ellenőrzik, előfordul, hogy nem sikerül csatlakozni a NAV szerveréhez; egyszerre túl sok adatot küld, vagy éppen nem küldi félóránként az információs csomagokat. Szabó Ervin úgy fogalmaz, az online bekötést és az új Adóügyi Ellenőrző Egységet (AEE) úgy lehet elképzelni, mintha egy hagyományos pénztárgép és egy okostelefon működését próbálnánk összehangolni.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek