Online kassza: megérte?

2014. május 08. csütörtök - 08:02 / piacesprofit.hu
  •    

Jelentősen nőttek a bejelentett bevételek a kiskereskedelmi szektorban, azaz tisztulást hoztak az online kasszák. A rendszer azonban még mindig a gyermekbetegségeivel küzd: a kasszáknak még mindig csak alig a fele van bekötve és a szabályozói hibák miatt tízezrek vesztették el jogosultságukat az állami támogatásra.

Pro és kontra – Kép: Fotolia

Közel 85 ezer bekötött online pénztárgép, 175 milliárd forint forgalomnövekedés a kiskereskedelmi szektorban – ez áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)  online kasszarendszer működését összesítő közleményében. Közlésük szerint közel 85 ezer bekötött kassza üzemel (legfrissebb hírek szerint ez a szám meghaladta a 90 ezret) már, illetve jelentős forgalomnövekedés volt kimutatható az áfacsalással leginkább érintett kiskereskedelmi szektorokban. A NAV adatai alapján pedig majd 60 ezer pénztárgép után vettek igénybe állami támogatást. Fekete Zoltán Titusz az RSM-DTM adómenedzsere legfrissebb blogbejegyzésében elemezte, vajon megalapozott-e a kormányzati sikerpropaganda. Hiába ugyanis a csaknem 100 ezer bekötött pénztárgép, a NAV adatai szerint a kereskedők több mint 234 ezer kódot igényeltek az online kasszákhoz, tehát még a kasszák fele sem került bekötésre. Korábban Vámos György, az OKSZ vezetője úgy nyilatkozott, hogy az átállás a nyár elejéig is eltarthat, de jelenleg ez a becslés még túl optimistának tűnik.

A beérkezett adatok feldolgozása alapján a közlemény szerint tavaly április óta eltelt egy évben 175 milliárd forinttal már így is kimutathatóan növekedett a kiskereskedelmi szektor forgalma. Az azonban nem derül ki a tájékoztatóból, hogy a forgalomnövekedés egyenletesen oszlott-e el, vagy az online adatszolgáltatásra képes pénztárgépek üzembeállításának köszönhetően ugrásszerűen egyik hónapról a másikra következett-e be a változás, így a szakértő szerint feltételezhető, hogy nem (csak) az új pénztárgépek üzembeállása okozta a változást, hanem a folyamatos egész éves kommunikáció, ami a bevezetés körüli állapotok miatt jellemezte a tavalyi évet. „A választ pedig a jövő fogja megadni, hogy valóban értékelhető tisztulási folyamat kezdetéről beszélünk, vagy gazdasági konjunktúrahatás mutatkozik” – írta az adómenedzser. (A kiskereskedelmi adatok amúgy is fellendülést jeleznek.)

A közelmúlt értékelése mellett a jövőre vonatkozóan azonban nem tér ki a közlemény, bizonytalanságban hagyva olyan kérdéseket, amelyekre a jövőben választ, megoldást kellene adnia a hatóságnak. Nincs hír arról, hogy mi lesz az önhibájukon kívül késlekedők esetén a kasszacsere elmaradásának következménye. Továbbra is toleráns marad a hatóság, vagy szankciókra kell számítaniuk a vállalkozásoknak?

Célkeresztben az ügyeskedők!
Célzottan ellenőrzi a NAV az online pénztárgépek megrendelését, üzembe helyezését és szabályos működtetését. Az ellenőrök elsősorban azokat a kereskedőket és vendéglátókat keresik fel, ahol kétséges a szabályszerű számla- és nyugtaadás, valamint a valós forgalomnak megfelelő online adatszolgáltatás.

Jön a következő nagy mérföldkő

A pénztárgépcsere következő nagy mérföldkövét bizonyára 2014 év vége jelenti majd. Eddig kell ugyanis azon gazdálkodóknak döntést hozniuk, amelyek elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépet használnak, és egyelőre adatszolgáltatással tesznek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Elviekben nem nehéz megbecsülni, hogy pontosan hány ilyen adózó lehet az országban, hiszen ők azok, akik tavaly nyár vége óta forgalmukról havi adatszolgáltatásra kötelezettek, és bizonyos, hogy jelentős keresletet fognak generálni év végéig – és remélhetőleg nem egy rohammal év végén – amennyiben az online pénztárgépre való átállást választják.

„Picit ezért is zavaró, hogy a kommunikáció szintjén nem jelent meg, hogy mi lesz azokkal a vállalkozásokkal, amelyek a kijelölt határidőt követően önhibájukon kívül nem rendelkeznek új pénztárgéppel, kell-e nekik adatszolgáltatást teljesíteniük vagy erre ráérnek akkor, amikor az első új típusú pénztárgépüket forgalomba helyezték” – teszi fel a kérdést Fekete Zoltán Titusz.

Más lehetőségük is van az adózóknak

Számlázóprogram segítségével, áfás számla kiállításával is megfelelhetnek nyugtakibocsátási kötelezettségüknek, így nem kell online pénztárgépet beszerezniük. A témában megnyugtató megoldás született. Az NGM rendeleti szinten szabályozta a kérdést, kimondva, hogy azok az adózók, akik nyugta kibocsátása helyett kizárólag számlakibocsátással kívánják teljesíteni bizonylatkiállítási kötelezettségüket – ami az áfatörvényben szabályozott joga az adóalanyoknak – ezt retorziómentesen megtehetik.

Azonban minden ilyen ügyletről hetente kell adatot szolgáltatniuk az adóhatóság felé. Látszólag már csak az nem teljesen tisztázott, hogy ha valakinek ugyanazon a címen található üzletben több pénzátvételi helye van, akkor az adatszolgáltatást pénzátvételi helyenként vagy üzletenként (székhely/telephely/fióktelepenként) elkülönülten kell vizsgálni. A gyakorlati válasz az, hogy érdemes pénzátvételi helyenként megvizsgálni a feltételek fennállását, mert az adóhatóság célvizsgálat eredményeként nagyon könnyen juthat arra a következtetésre, hogy a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket sértené az, ha az adózó egy darab online pénztárgép beüzemelésével próbálna a valós idejű adatszolgáltatási kötelezettsége alól kibújni.

Online kassza pró és kontra
Már régen letelt az utolsó határidő is, amit a hatóság a kereskedőknek adott, hogy pénztárgépeiket online összekapcsolják az adóhatóság rendszerével. Összegyűjtöttük a sok vitát kiváltott és komoly ellenállásba ütköző rendelkezés előnyeit és hátrányait.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek