Olcsóbban tankolhatunk a jövő héten

2012. június 01. péntek - 11:37 / piacesprofit.hu
  •    

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin és a gázolaj esetében is 1-2 forint árcsökkentést indokolnak 4-én, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 429 forint, a gázolajé pedig 432 forint lehet június 6-án, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest tovább csökkent, átlagosan 2,9%-kal. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára hasonló mértékben, szintén csökkent, heti átlagban 3%-kal. A forint a dollárral szemben viszont tovább gyengült, átlagosan 1,7%-kal. 

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
Forrás: GKI Energiakutató Kft.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 1,2%-os, míg a gázolaj esetében 1,3%-os csökkenést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin és a gázolaj esetében is 1-2 forint árcsökkentést indokolnak 4-én, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 429 forint, a gázolajé pedig 432 forint lehet június 6-án, szerdán.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
Forrás: GKI Energiakutató Kft.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin kb. 14, a gázolaj 20%-kal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest kb. 11%-kal kevesebb benzint és 15,5%-kal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.