Októbertől fizetik a különleges tejtámogatást

2012. július 24. kedd - 09:18 / piac-profit.hu
  •    

A kormány csaknem hétmilliárd forintot különített el a különleges tejtámogatás előlegeként, amelynek kifizetését október 16-án kezdik meg - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány a súlyos aszálykárok és a tavaszi fagykárok miatt megteremtette a forrást az egységes területalapú (SAPS), valamint a különleges tejtámogatás előlegének kifizetéséhez. Október 16-án a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megkezdi a 157 milliárd forint kifizetését. A gazdák december 1-jéig a SAPS keretén belül mintegy 150 milliárd, a különleges tejtámogatásból pedig 6,7 milliárd forint előleghez jutnak.

„Mindent megteszünk azért, hogy a tejágazatot stabilizáljuk, és a magyar tejtermelőket kedvező piaci helyzetbe hozzuk. A tejtermelés a mezőgazdaság „nehézipara", beruházásigényes ágazat. A minisztérium kiemelten támogatja, mert a nagy tőkeigénye mellett rengeteg embernek nyújt munkát" – tette hozzá.

Fazekas Sándor elmondta: a szarvasmarha-állomány az elmúlt másfél évben folyamatosan nőtt, és mára meghaladta a 700 ezret. A 335 ezres tehénállomány egy év alatt nyolcezerrel gyarapodott.

Kiemelte, hogy az ágazat szereplőivel összefogva készülnek a tejkvótarendszer közelgő megszűnésére. Emlékeztetett, hogy 2015-től nem lesz mennyiségi korlát, ami visszafogja az erős tejtermelő országokat.

Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója közölte: a cég Fejér megye szántóinak 2,4 százalékát műveli, a megyei tejelő szarvasmarha-állomány 7,6 százaléka, míg a húsmarha közel 20 százaléka található telepein. Minden tizenharmadik liter tejet ők termelik Fejér megyében. A Mezőfalvai Zrt. jelenleg közel kétezer tejelő szarvasmarhát és ugyanennyi húsmarhát tart. A világos-pusztai tehéntelepe 1975 óta működik 48 állásos modern automatizált fejőállomással.