Nyugtát adni akkor is kell, ha nem vagyunk áfaalanyok

2015. október 28. szerda - 15:08 / piacesprofit.hu
  •    

Érdemes alaposan végiggondolni, ki hogyan akarja a neten eladni a gyerek régi cuccait. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan hajkurássza azokat, akik meg akarják úszni az adófizetést, s a bírósági gyakorlat azt mutatja: az erőfeszítései eredményesek. Most az Európai Bíróság is a hatóságnak adott igazat egy tolltartó vásárlása ügyében – írta a Népszabadság.

adóellenőrzésen az interneten árusító magánszemélyek is fennakadnak

Kép: SXC

Rendszeres értékesítésnél évi 600 ezer forint jövedelemig nem kell adót fizetni, afölött viszont igen, szja-t és járulékot. Akkor nincs más hátra, mint 600 ezer forint alatt maradni – mondhatnánk –, hisz ez is érezhető kiegészítés lehet a családi büdzsében. A hatóság szerint azonban nem ennyire egyszerű a helyzet – írta a Népszabadság.

Egy szokásos próbavásárláskor egy tolltartót vásároltak egy férfitól, aki rendszeresen árult ezt-azt a netes piactéren. Az eladó nem adott nyugtát, a hatóság pedig megbírságolta, mivel a revízió szerint a férfi bejelentés nélkül árulta portékáit. (Ez azért nem csak a magánszemélyekre jellemző.)

A vita tárgya nem az volt, hogy a bevétel elérte-e a 600 ezer forintot. Adót nem kellett volna fizetni a jövedelem után, s ezt nem is vitatta a NAV. Ahogyan azt sem, hogy hatmillió forint alatt lehet áfamentes tevékenységet végezni. A NAV szerint azonban attól még be kellett volna jelentenie a tevékenységét, hogy nem érte el az adófizetés, illetve az áfaalanyiság határát. Hiszen rendszeresen adott-vett, ami már gazdasági tevékenységnek minősül értékhatártól függetlenül. A vita a bíróságig jutott, a Szekszárdi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pedig az Európai Bíróságnak utalta annak eldöntését, jogos volt-e a NAV-bírság azért, mert az árus nem jelentette be tevékenységét.

Az adóellenőrzésnél a legfontosabb: NE ESS PÁNIKBA!

A luxembourgi testület szerint igen. Mivel gazdasági tevékenységet folytatott, az áfairányelv értelmében adóalanynak minősül. Ez pedig mindenki számára kötelező, teljesen függetlenül attól, hogy átlépi-e az adómentesség határát vagy sem, illetve áfaalany lesz vagy sem, ez nem mentesít a bejelentés alól. Ennek fényé­ben a kiszabott bírsággal sincs különösebb baj, ha az arányos. Ez egy magánszemély esetében százezer forint körüli összeget jelenthet.

Airbnb: így lehet megúszni a NAV-büntetést
Egyre nő a kereslet a Budapesti albérletek után, mellyel egyidejűleg azok bérleti díjai is nagymértékben emelkednek. Ennek egyik oka, hogy a magánszemély lakástulajdonosok körében egyre elterjedtebb, hogy ingatlanjaikat a hosszú távra bérbeadás helyett néhány napra vagy hétre Magyarországra érkező turisták vagy bulizni vágyó külföldi fiatalok részére adják ki. Az RSM-DTM segítségével összegyűjtöttük, mire kell ügyelniük a lakásukat kiadóknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek