Nyugdíj: még csábítóbbak az önkéntes pénztárak

2016. január 08. péntek - 17:09 / piacesprofit.hu
  •    

Még tavaly év végén megszavazta az országgyűlés az önkéntes pénztárakra vonatkozó szabályozás módosítását is tartalmazó salátatörvényt. A módosítás értelmében mind a nyugdíjpénztárak, mind az egészségpénztárak szolgáltatási köre bővült januártól.

csábítóbbak az önkéntes pénztárak

Kép: Freeimages

A Pénztárszövetség üdvözli a pénztártagok számára kedvező szabályozási fejleményeket, különösen azt az újítást, amely szerint az egészségpénztárak mandátumot kapnak önsegélyező feladatok ellátására is – vélekedett az új szabályokról Dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke.  Ez az egészségpénztári tagok számára azt jelenti, hogy kasszájukban maradva, vagy egy egészségpénztárt választva és oda belépve módjuk nyílik többek között akár a lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének részbeni támogatásra is.

Az egészségpénztári számla nem csupán egy egyszerű készpénz helyettesítő eszköz, hanem egy, az egészségtudatosságot a fókuszba helyező, ám azonnali költést biztosító, ugyanakkor akár 20 százalékos adókedvezménnyel támogatott megtakarítási forma.

Erős érvek a pénztárak mellett

A Pénztárszövetség szerint az cafeteria választás során is erős érv lesz az egészségpénztárak mellett a szolgáltatások bővülése. Az egészségpénztári befizetések eddig is extra pénzt jelenthettek számtalan élethelyzetben az egészség megőrzéséhez, vagy akár a gyermekvállaláshoz, sőt az idősgondozás területén is.

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében az lesz különösen vonzó, hogy az egyösszegű szolgáltatás mellett a pénztártagoknak – az 1000 fő fölötti kasszáknál – a jövőben háromféle járadék lesz elérhető: az ún. ütemezett pénzkivonás (mint új lehetőség), a banktechnikai járadék illetve a pénztáruk által biztosítótól vásárolt életjáradék. Nagyon fontos, hogy továbbra is a pénztártag választ a szolgáltatások közül.

Sokan nincsenek tisztában a nyugdíj-adókedvezménnyel
Bár közel két éve jelentős adójóváírás érhető el a nyugdíjbiztosításokhoz, az ötven évnél fiatalabbak 40 százaléka még nem is hallott a lehetőségről. Miközben a lakosság kétharmada fontosnak tartja a tudatos előtakarékoskodást az időskorra, a magyarok 60 százalékának semmilyen megtakarítása sincs nyugdíjcélú konstrukciókban.

Kérjük munkáltatónktól is!

A cafetéria-juttatásként is adható pénztári megoldásokkal a munkáltatók is hozzájárulhatnak a munkavállalók egészségéhez és nyugdíjához.

2016. január 14-én a Piac & Profit KKV-Akadémiáján mindent megtudhat a témáról! Részletek és regisztráció itt.

„Habár a béren kívüli juttatásként kapott összeget sokan fizetésük részének tekintik, nem szabad elfelejteni, hogy ez az összeg nem képez nyugdíjalapot. Ha azonban a cafeteria-keretünk legalább egytizedét nyugdíjpénztárban gyűjtjük, mégis sokat tehetünk életszínvonalunk, nyugdíjas éveinkben való fenntartásáért. A cafeteria-választásnál érdemes tehát nem csak a jelenre, de a jövőnkre is gondolni, hiszen a béren kívüli juttatásként választható pénztári megtakarításokkal azok is könnyedén gondoskodhatnának a jövőjükről, akiknek ez enélkül anyagi kihívást jelentene” – magyarázta a Pénztárszövetség elnöke.

Az elnök külön felhívta a figyelmet arra, hogy az év végéhez közeledve mind az önkéntes nyugdíjpénztár, mind az egészségpénztár kiváló lehetőség az adóoptimalizálásra is, hiszen az éves befizetések 20 százaléka, legfeljebb 150 ezer forint adókedvezményként érvényesíthető, és ez így marad 2016-ban is.