Nyomjuk le a konkurenciát, a veszteség nem számít

2018. július 19. csütörtök - 09:06 / piacesprofit.hu
  •    

Az Amazon immár szállít 3.500 m magasan fekvő városkába is, az indiai-kínai határon. Az üzlet ugyan ráfizetéses, de az amerikai óriáscég nemcsak a postával, hanem szállító versenytársaival is fel akarja venni a versenyt.

Leh 30.000 lakosú városka a Himalája vidékén, az india-kínai határ közelében, Tibet szomszédságában. Az internet-kapcsolat gyenge és ki-kihagy. Lehbe két út vezet, amelyeket télen ellep a hó – de mindezek ellenére az Amazon újabban ott is megvetette a lábát.

Ez már a jelen pixabay.com

Ez már a jelen
pixabay.com

Reggelente érkezik a teherszállító gép Új Delhiből, a rendelésekkel. Azokat a helyi partner, az Incredible Himalaya cég embere veszi át és viszi be a raktárba. Majd vagy ő, vagy társa motorra, robogóra ül, hogy kézbesítse az Amazon küldeményét. Csak nagy hó esetén használnak autót, egyébként két keréken sokkal gyorsabb és egyszerűbb a közlekedés a magashegyi vidéken.

A 100 legnagyobb cég több mint fele amerikai
A száz legnagyobb vállalat több mint fele, 54 százaléka továbbra is amerikai tulajdonban van, az összesített piaci tőkeérték 61 százalékát képviselik, a második helyen Kína vállalatai vannak – derül ki a PwC Global Top 100 felméréséből.

A helyiek, köztük sok buddhista szerzetes és a határt őrző katona, nem sokat tudtak az Amaon létezéséről, de hamar megkedvelték, amikor kiderült: a csomag, amelyet ”a világ végére” küldtek nekik, 3-5 nap alatt ott van és nem kell bezarándokolni érte, gyakran távolról, a postára, hanem azt ki is viszik.

Az Amazon számára veszteséges a küldemények légi szállítása, de beleillik új üzleti modelljébe, amelyben helyi vállalkozókkal szerződik a kézbesítésre. Ezzel nem csak a postát tudja megelőzni a versenyben, de maga mögé akarja szorítani az UPS-t és a FedEx-et is.

(Forrás: The New York Times)