Nowotny: áfakötelessé kellene tenni a Bitcoint

2018. január 03. szerda - 11:25 / kfarkas
  •    

Uniós szintű szabályozást és áfakötelezettséget sürgetett a Bitcoinra és hasonló kriptovalutákra Ewald Nowotny, az osztrák jegybank vezetője egy lapinterjúban. A neves közgazdász szerint a virtuális pénz túlságosan instabil ahhoz, hogy elismert deviza legyen.

Tűrhetetlen, hogy az EU kivezeti az 500 eurós bankjegyet, szigorú szabályokat vezet be a pénzmosás elleni harcban, amelyeknek a legkisebb takarékszövetkezetnek is meg kell felelnie, majd tétlenül nézzük, ahogy globális szinten gyakorlatilag pénzmosásra használják a kriptovalutákat, mint a Bitcoint” – mondta Ewald Nowotny, az osztrák jegybank vezére a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában.

Kép: Fotolia

Kép: Fotolia

A neves közgazdász szerint a virtuális pénzeknél hasonló szabályokat kellene bevezetni, mint más pénzügyi eszközöknél: átláthatóságot és áfát. „A Bitcoin ugyanis nem valódi deviza és gyakran használják gyanús ügyletekre: ha minden adásvételnél nyilvános lenne a szerződők kiléte, az egész összeomlana” – vélekedett a szakember.

A Bitcoin egyébként 2017-ben erősödött meg félelmetes mértékben: az év elején még 1000 dollár körüli értékéről az év végéig 20000 dolláros szint közelébe tornázta magát a virtuális pénz értéke, miután két nagy amerikai tőzsdén is engedélyezték az ezzel kötött ügyleteket. Ezután azonban december végére 11 ezer dollárra zuhant vissza a Bitcoin értéke, majd január harmadikára már ismét 15 ezer dollár körül jegyezték. „Ha ugyanez egy valódi devizával, mondjuk az euróval történt volna, már kitört volna a pánik” – vélekedett a közgazdász.

Bitcoinba fektetné a pénzét? Gondolja át még egyszer!
A bitcoinról világszerte eltérőek a vélemények, bár a szélesebb rétegek körében elfogadták, szép számmal akadnak olyanok is, akik gyanakvással méregetik az új fizetőeszközt. A digitális pénznem erősödése azonban addig sem áll meg, a piac pozitív hangulatára való tekintettel a következő hetekben további fejlődést produkálhat.