Növekedési Hitel: most, vagy soha

2017. január 10. kedd - 07:30 / piacesprofit.hu
 •    

Az elmúlt évek legfontosabb hitelforrása a vállalkozók számára a Növekedési Hitelprogram (nhp) volt. A cégtulajdonosok megismerték és megszerették. A hitelprogram március 31-gyel zárul, az átlagosan 7–10 hetes hitelezési folyamat miatt az utolsó perceket éljük. Aki most nem lép, végleg lemarad.

2016 utolsó negyedévében a teljes évi kihelyezett hitelállomány megduplázódott, 232 milliárd forintról 473 milliárd forintra nőtt, ami szépen mutatja, hogy sokan az utolsó pillanat előtti időpontban szerződtek le. 2017 első hetei pedig az utolsó pillanatot jelentik azoknak a vállalkozásoknak a számára, amelyek szeretnék a hitelt felvenni. A támogatott Növekedési Hitel alacsony összegben, akár 3 millió forinttól is igényelhető, elérhető távolságban a mikrovállalkozások számára.

emberke fut órák fölött

Kép: FreeDigitalPhotos.net/jeadaphorn

Mire lehet a Növekedési Hitelt igényelni?

A program keretében gyakorlatilag minden olyan beruházási cél megvalósítható, amely egy vállalkozás üzleti tevékenységét szolgálja:

  • vásárolhat új vagy használt gépeket, berendezéseket,
  • már meglévő vagy bérelt gépeit, berendezéseit átalakíthatja, korszerűsítheti, kapacitását növelheti,
  • felhasználhatja más társaság 10 százaléknál nagyobb mértékű részesedésének megvásárlására,
  • ipari és kereskedelmi ingatlan (iroda, telephely) vásárlására, felújítására, korszerűsítésére, bővítésére,
  • lakóingatlan vagy üdülő vásárlására, építésére, bővítésére, felújítására, illetve átalakítására, abban az esetben
   • ha az ingatlan idegenforgalmi hasznosítású (szálloda, panzió, kemping, üdülőház, közösségi szálláshely),
   • ha a megépített ingatlan bérbeadási célú (és legalább 5 lakásból áll, és energiatakarékosnak minősül),
  • vásárolhat haszongépjárművet, személygépkocsit
   • abban az esetben, ha a hiteligénylő társaság fő tevékenysége a személyszállítás.

Sőt, akár céget, részesedést is vásárolhat! Hogy hogyan, arról itt olvashat részletesen.

Mi tart ilyen sokáig (7–10 hét) a hitelszerződés megkötéséig?

A hiteligénylés folyamata, ráadásul ha beruházási hitelről van szó, igen összetett és időigényes folyamat mind a hiteligénylő társaság, mind pedig a bank részéről.

7 életmentő tanács céges hitelfelvételhez
A magyar vállalkozók döntő része kevésbé látja azokat a – sok esetben – nagyon egyszerűen alakítható tényezőket, amelyek érdemben befolyásolják cégük hitelképességét. Néhány, forintra – pontosabban fogalmazva – hitelre váltható tanácsért kattintson ide!

1-2 hét…

A beruházás pénzügyi tervének összeállítása mellett a hiteligény elindításához szükséges dokumentumok összegyűjtése sem kis feladat. Az, hogy melyik társaság, mennyi idő alatt tudja ezeket összeállítani, igen változó lehet, a tapasztalat azt mutatja, hogy még a legfelkészültebb társaságoknál is 2 hetet igénybe vesz.

plusz 4 hét…

A banki hitelbírálatnak több állomása van: a beérkezett dokumentumok ellenőrzése, a hiteligénylő minősítése a hitelcél vizsgálata, ezek alapján előterjesztés készítése. Ez alsó hangon 1-2 hetes munka, melynek eredménye egy indikatív hitelajánlat, ami már tartalmazza a hitel főbb paramétereit (hitelösszeg, futamidő, kamat, elvárt biztosítéki háttér). Ezt követően kapják meg az anyagot a kockázatkezelők, akik akár 2-3 hetet is elrágódhatnak az anyagon, plusz információkat kérhetnek be.

A hitelről történő tényleges banki döntés csak ezután következik, itt minimum 1 héttel szükséges kalkulálni, mire az anyag a döntéshozók elé kerül.

újabb 2 hét…

Amennyiben megfelelő ajánlat születik, a szerződések előkészítése minimum 1 hetet vesz igénybe, amit közjegyzői időpont foglalását követően alá is tudunk írni szerencsésen a következő héten. 

Az alábbi kalkulátorral azt ellenőrizheti, hogy mennyi hitelhez juthat megközelítően a vállalkozása:

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek