Nincs változás az EU miatt, 31-ig fizetni kell

2016. július 06. szerda - 14:01 / piacesprofit.hu
  •    

Az egységesen 1 ezrelékes élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletét július 31-ig kell befizetniük az élelmiszerlánc-szereplőknek. Az Európai Bizottság e héten közzétett döntése nem érinti a jelenlegi felügyeletidíj-rendszert.

Kép:PP archív

Kép: PP-archív

Az Európai Bizottság a héten hozott határozatot arról a vizsgálatot követően, hogy szabályellenes a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermék-értékesítést terhelő adó. Az árbevételtől függő progresszív díjszerkezeten alapuló két adóügyi intézkedés sérti az uniós állami támogatási szabályokat a Bizottság szerint.

A magyar Országgyűlés 2015 decemberében az unió kifogásaira reagálva eltörölte az élelmiszerlánc-felügyeleti díjnál a progresszív díjszerkezetet, és visszaállította a valamennyi élelmiszerlánc-szereplőre egységesen alkalmazott 1 ezrelékes díjfizetési kötelezettséget. A felügyeleti díj mértéke tehát továbbra is a díjköteles tevékenységből származó, jövedéki adó, illetve népegészségügyi termékadó nélkül számított előző évi árbevétel 0,1 százaléka minden érintett szektorban.

A NÉBIH az élelmiszerjog alapján szedett szolgáltatási hozzájárulást, azaz a felügyeleti díjat, továbbra is az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos feladatokra fordítja, például laboratóriumi fejlesztésekre és a múlt heti, több mint 10 tonna bizonytalan eredetű hústermék lefoglalásához vezető kiemelt ellenőrzéshez hasonló vizsgálatokra.

Az idei bevallás beadási határideje 2016. május 31-e volt. Az elkészült bevallás alapján megállapított összeget két egyenlő részletben, 2016. július 31-ig, valamint 2017. január 31-ig kell megfizetniük az érintetteknek. A befizetéssel kapcsolatos további részletek elérhetőek a hatóság honlapján, míg a felmerülő kérdésekre a hivatal felügyeletidíj-ügyfélszolgálata ([email protected], 06-1/336-9024) ad választ.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek