Nincs tovább, ma dönteni kell

2019. január 15. kedd - 10:05 / piacesprofit.hu
  •    

Már csak ma lehet csoportos adóalanyiságot választani 2019-re! Az összetett szabályrendszernek megfelelő társaságok már idén érdemi adóelőnyhöz és adminisztratív kedvezményekhez juthatnak.

A 2019. január 1-jétől – bizonyos komplex feltételek teljesülése esetén – a hazai kapcsolt vállalkozások is választhatják a csoportos adóalanyiságot.

A cégeknek 2019. január 1–15 között, azaz legkésőbb a mai napon kell az erre vonatkozó nyilatkozatot benyújtaniuk az adóhatóságnak – hívják fel a figyelmet a MAZARS könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szakértői.

A szakemberek hozzáteszik: a határidő jogvesztő, azaz a csoportos társasági adóalanyisággal előnyeit az idei adóévben csak az élvezheti, aki legkésőbb ma leadja az ehhez szükséges dokumentumokat.

más határidőket szabnak meg az időszakos elszámolású ügyleteknél

Kép: Pixabay

Ma el kell dönteniük a kapcsolt vállalkozásoknak, hogy szeretnének-e csoportos adóalanyiságot vagy sem – hívja fel a jogvesztő határidő kapcsán a társaságok figyelmét a MAZARS. Ha ugyanis elmulasztják az erre vonatkozó kérelem beadását, akkor már csak 2020-tól választhatják ezt a lehetőséget.

A csoportos adóalanyiság létrehozásával a kormány elsődlegesen a kapcsolt vállalkozások versenyképességet kívánta javítani, de a lehetőség az érintetteknek érdemi adómegtakarítást és adminisztratív könnyítéseket is jelenthet.

A szabályozás még a szakemberek számára is rendkívül komplex: sok tényezőt és számos feltételt

Áfa: a fordított lehet az általános?
Az áfacsalások csökkentése érdekében módosultak a fordított adózás szabályai. Mostantól a tagállamok kérelmezhetik, hogy a fordított adózást általános jelleggel alkalmazhassák a belföldi ügyleteikre vonatkozóan is.

figyelembe kell venni ahhoz, hogy valamennyi előny elérhető legyen. Ezek közül pedig az a legfontosabb, hogy nem minden kapcsolt vállalkozás felel meg automatikusan a csoportos adóalanyiság követelményeinek – hangsúlyozta H. Nagy Dániel, adóigazgató.

H. Nagy Dániel rámutatott: a csoportos adóalanyiság érdemben egyszerűsítheti a csoporttagok közti transzferárazást, hiszen a tagok az egymással folytatott ügyleteikre vonatkozóan nem, vagy csak részben kötelesek alkalmazni a transzferárazási szabályokat. Ebbe – bizonyos feltételek teljesülése esetén – a transzferár-dokumentáció elkészítésének kötelezettsége és az adóalap kölcsönös módosítására vonatkozó rendelkezés is beletartozik.

Az adócsomag a veszteségelhatárolásra, illetve a veszteségek felhasználására vonatkozóan is újdonságokat tartalmaz. A csoportos társasági adóalany adóalapja ugyanis a csoporttagok által egyedileg megállapított, nem negatív adóalapok összege lesz. A közös adóalap tehát nem kerül nettósításra a veszteséges évet záró tagok veszteségeinek összegével, de ehhez kapcsolódóan előnyként említhető, hogy a tagok egymás között érvényesíthetik a csoportos adóalanyiság tagjaként keletkezett veszteségeiket.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek