NHP nélkül nem is vennének fel hitelt a cégek

2014. május 27. kedd - 17:08 / piacesprofit.hu
  •    

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjában (nhp) új hitelt felvevő cégek mintegy fele egy felmérés során úgy nyilatkozott, hogy az NHP hiányában nem vett volna fel kölcsönt.

Jól jött a cégeknek az NHP – Kép: Pixabay

Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója szerint az MNB leginkább a finanszírozásra tud hatni a hitelprogramokon keresztül, illetve a makrogazdasági környezetre a pénzügyi stabilitáson, infláción keresztül. „A kis- és középvállalatok esetében azonban nagy a szerepe a banki finanszírozásnak, a bankok hitelfeltételei viszont egyre jobban szigorodtak az elmúlt években” – mutatott rá az ügyvezető igazgató.

Hangsúlyozta: a kis- és közepes cégek szerepét erősíteni kell a hazai nagy cégek, és a multinacionális nagyvállalatok beszállítói hálózatában. Elmondta: a finanszírozás súlyos nehézséggé vált, különösen a kisebb vállalkozásoknál, minél kisebb egy cég, annál nehezebben jut hitelhez – mutatott rá az ügyvezető igazgató a Távirati Iroda közlése szerint.

A Piac & Profit szakértője segít felkészülnünk, hogy nagyobb eséllyel lehessen sikeres a hitelkérelem!

Nagy Márton kiemelte: a növekedési hitelprogram két szakaszában eddig mintegy 860 milliárd forintot ér el a teljes hitelkihelyezés. A leszerződött 126 Mrd Ft közel 98 százaléka új hitel (a hitelkiváltás a keretösszeg maximum 10 százaléka lehet). Ezen belül az új beruházási hitelek (és új lízingügyletek) részesedése 60 százalék, az új forgóeszközhiteleké 27 százalék, míg az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké (továbbiakban EU-s hitel) 13 százalék. A II. pillérben (forint- és devizahitel-kiváltás) a meglévő beruházási hitelek kiváltására folyósított hitelek részesedése 82 százalék, míg a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására folyósított hiteleké 18%; a II. pillérben folyósított hitelek közel 61 százaléka forinthitelek kiváltását, míg 39%-a devizahitelek kiváltását szolgálta. Az I. pillérben létre-jött ügyleteken belül az új beruházási hitelek átlagos hitelmérete 24 millió Ft, az új forgóeszközhiteleké 58 millió Ft, míg az EU-s hiteleké 38 millió Ft – olvasható a jegybank honlapján közzétett tájékoztatásban.

Az I. pillérben az új beruházási hitelek szerződéses összeggel súlyozott átlagos futamideje 7 év, az új forgóeszközhiteleké 11 hónap, az EU-s hitelek esetében pedig 1,7 év, míg a II. pillérben a meglévő beruházási hitelek kiváltására nyújtott hiteleké 7,8 év, a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására nyújtott hiteleké 11 hónap.

A nagybankok közel fele-fele arányban nyújtanak új beruházási és forgóeszközhiteleket, míg a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél a hitelek közel 80 százaléka új beruházási hitel. Az EU-s hitelek nyújtásával főként a nagybankok és a takarékszövetkezetek foglalkoznak a programban. Válla-latméret szerint tekintve megállapítható, hogy a mikrovállalkozások hitelfelvétele közel 80 százalékban új beruházási hitelekre irányul, míg a kis- és közepes vállalkozásoknál 50 százalék körüli az új beruházási hitelek részesedése. Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és a kereskedelem, javítás ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul.

Népszerűbb lehet az olcsó hitel
Az ipari termelés és a kivitel megugrása miatt a jegybank Növekedési Hitelprogramjának jobb kihasználtságát várják az elemzők. Az adatokon még nem látszik a vállalati hitelezés fellendülése. (Bár lehet, hogy csak kivárnak a cégek.)

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek