Népszerűbb lehet az olcsó hitel

2014. május 09. péntek - 17:09 / piacesprofit.hu
  •    

Az ipari termelés és a kivitel megugrása miatt a jegybank Növekedési Hitelprogramjának jobb kihasználtságát várják az elemzők. Az adatokon még nem látszik a vállalati hitelezés fellendülése.

Nőhet az NHP kihasználtsága – Kép: Pixabay

„Márciusban is folytatódott az ipari termelés növekedése, 10,6 százalékkal tudott bővülni a hazai ipar az előző év azonos időszakához képest. A belkereskedelem látványos növekedése és az Európai Unió fellendülésének köszönhető exportbővülés miatt ez a trend a továbbiakban is folytatódni látszik. Mindez finanszírozási oldalról a vállalati szektor növekvő hiteligényét eredményezheti, leginkább a technológiafejlesztési és kapacitásbővítési beruházásokra vonatkozóan” – nyilatkozta Hodina Péter, a K&H vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője.

Ahogy Németh Dávid, a K&H vezető elemzője is elmondta, az európai gazdaság növekedése egyre szilárdabb támaszt nyújt a hazai ipari exportnak, ez a kedvező nyugat-európai konjunktúra húzza felfelé az ipari termelést. „Emellett a belkereskedelem is látványosan élénkül, így a következő hónapokban az ipar további bővülésére számítunk” –mondta el Hodina Péter.

A Piac & Profit szakértője segít felkészülnünk, hogy nagyobb eséllyel lehessen sikeres a hitelkérelem!

„Mindezek miatt a fokozódó kereslet kielégítése érdekében a vállalati szektor technológiafejlesztési és kapacitásbővítési beruházásainak élénkülését várjuk, amely egyben a Növekedési Hitelprogramban (NHP) és az Eximbank megújított exportösztönző hitelének kihasználtságát is növeli majd. De ebbe az irányba hat az is, hogy az NHP 2014. május 1-jétől életbe lépő módosításai szerint a forgóeszközhitelek maximális futamideje az eddigi egyről három évre emelkedett, illetve a beruházási hitelek lehívásának végső határideje idén év vége helyett 2015. június 30-ra tolódott” – hangsúlyozta Hodina Péter.

A hitelintézetek összevont mérlegének adatai szerint a nettó törlesztés a devizahitelek leépítéséből adódott, amelyekből 41,1 milliárd forintnyit fizettek vissza, míg forintban 13,3 milliárd új hitelt vettek fel a februári 7,5 milliárd csaknem dupláját. Tavaly november és idén január között a vállalati szektor tisztán a tranzakciókat tekintve forintban és devizában is nettó hiteltörlesztő volt, decemberben a teljes összeg a 206 milliárd forintot is meghaladta. A vállalati forinthitel-felvétel tavaly szeptemberben ért el kiugró, 400 milliárd forintot megközelítő összeget, a devizahitel-állomány leépítése pedig egy éve megszakítás nélkül folyik – ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán kiadott friss adataiból. (Bár lehet, hogy csak kivárnak a cégek.)

Még több pénz exportra
Tovább bővíti exportélénkítési hitelprogramját (ehp) a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank), ezért új, rövid lejáratú hitelterméket vezet be. A fix kamatozású hitelhez 12 pénzintézeten keresztül juthatnak hozzá a cégek. További részletek itt olvashatók!

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek