Nemzetközi finanszírozási konferenciát szervezett a HITA

2013. október 24. csütörtök - 20:43 / piacesprofit.hu
  •    

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) 2013. október 22-én kelet-európai fókuszú konferenciát rendezett a Világbank és az EU Bizottság képviselőinek részvételével, melyen a hazai és külföldi cégek első kézből kaptak tájékoztatást a nemzetközi gazdaságfejlesztési projektekbe való bekapcsolódási lehetőségekről és az alternatív exportfinanszírozási metódusokról.

Kép: MTI

Karen Cannenterre, az EIB szakértője a konferencián elmondta, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB) számos projektet finanszíroz az  EU területén és azon kívül is. Az EIB évente 1,5 milliárd eurót ad Magyarországnak, fő célpontjuk a kkv szektor.

Agneta Lindquist, beszerzési specialista elmondta, hogy az EuropeAid Fejlesztési és Együttműködési Főigazgatóság (DEVCO)  fő feladata az uniós fejlesztéspolitika kidolgozása, valamint a fejlesztési programok lebonyolítása. Szigorú követelményeknek kell megfelelnie annak, aki a szervezettel akar szerződni, a folyamat akár eltarthat  6-7 hónapig is.

Lővei László, a Világbank Fenntartható Fejlődés főosztály európai és közép-ázsiai térségekért felelős igazgatója szerint az energiahatékonyságot Magyarországnak is növelni kell, a térségünk Közép-Ázsiával együtt 6-7 milliárd dollár kölcsönt kapott a Világbank Fenntartható Fejlődés főosztályától.

Az energia szektor egyik előadója Raymond Bourdeaux volt a World Bank képviselőjeként. Céljuk elérhető, megbízható, fenntartható energiaforrások támogatása, támogató intézményi/jogi háttér elősegítése, a megújuló energia fejlesztésének támogatása. Az energia szektorban éves szinten 7-7,5 mrd USD portfóliót menedzselnek, és számos kisebb projektet is támogatnak. Európa és Közép-Ázsia területén 22 országban aktívak, az elkövetkező 2-3 évben 2,5-3 mrd USD-nyi kölcsönt prognosztizálnak.

David Michaud, a World Bank vízügyi projektekért felelős képviselője a növekvő vízügyi kihívásokra hívta fel a figyelmet. A kölcsöneik 15%-a vízügyi szektorra irányul. Évi 7.8 mrd USD kölcsönt helyeznek el a szektorban, ami 26% éves növekedést eredményez. Kiemelt régiónak számít Kelet-Közép-Európa és Közép-Ázsia, ahol a legfontosabb területek: vízellátás, szennyvízkezelés és víztisztítás.

Elena Petrovska, az EBRD budapesti irodájának vezetője elmondta, hogy a források kihelyezése a kereskedelmi bankokon keresztül valósul meg, a programok főleg az energiaszektorba, az ipari és mezőgazdasági területre irányulnak. Fő céljuk Magyarország szerepének erősítése, mint tudás- és technológia alapú termékek exportjának platformja.

Nehezen indulnak új utakra a kkv-k
A 350 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével végzett K&H kkv kutatás a magyar kkv-k külkereskedelmi tevékenységét vizsgálta. A magyar gazdaság fő hajtóerejét évek óta a külkereskedelem jelenti, amelyben a kkv-k egyelőre igen alacsony arányban vesznek részt. Ezt támasztja alá a kutatás eredménye is, ugyanis a megkérdezett vállalkozások nagy többsége nem végez sem export, sem import tevékenységet. A kutatás eredményei szerint a hazai vállalkozások 23%-a végez export-import tevékenységet, míg további 6% folytat csak export tevékenységet.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor