Nemcsak cenzúrázott keresővel készülhet Kínába a Google

2018. augusztus 06. hétfő - 18:00 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre látványosabbnak tűnik a Google visszatérése Kínába, írja a Bitport a Bloomberg alapján. Nemcsak cenzúrázott kereső, de felhőalapú szolgáltatás indítására is készülhet az amerikai cég, akik továbbra sem kommentálják az értesüléseket.

Az Intercept oknyomozó portál a múlt héten számolt be arról, hogy a Google vezérigazgatója a kínai állam képviselőivel tárgyalt arról, hogy a keresőcég a cenzúra bevezetéséért cserébe ismét megkezdheti a működését Kínában. A lap szerint a Google androidos alkalmazásának egy változatát engedélyeznék, ami az állampárti elvárások alapján cenzúrná a találatokat. A Dragonfly munkanéven futó kereső elérhetetlenné tenné a betiltott weboldalakat (például a BBC-t, a Facebookot vagy a Wikipédiát). Emellett nem adna ki találatokat a „problémás” keresőkifejezésekre, például a Tiananmen téri mészárlást, emberi jogokat vagy vallási kérdéseket firtató keresésekre

Cenzúrázott keresővel térhet vissza Kínába a Google
A Google azt tervezi, újraindítja a szolgáltatását Kínában, írja az Intercept. A kereső kínai nyelvű változatában le lesznek tiltva a Kommunista Pártnak nem tetsző oldalak és olyan keresőkifejezések, mint a „emberi jogok”, „demokrácia” vagy „békés tiltakozás”.

Felhőszolgáltatás is indulhat

A Bloomberg ugyancsak bennfentes információkra hivatkozva vasárnap azt közölte, a Google több kínai társasággal (Tencent, Inspur stb.) is tárgyalásokat folytat, hogy az ő infrastruktúrájuk bevonásával, rajtuk keresztül biztosítsa a Drive, a Docs és más eszközökhöz való hozzáférést kontinentális Kína területén. Erre a helyi szabályozás miatt mindenképpen szüksége lenne, mivel nem rendelkezik saját adatközpontokkal Kínában, enélkül pedig nem is nyújthatna semmilyen felhős szolgáltatást, hiszen az adatok tárolását fizikailag is az ország területén kell megoldania.

Mindezzel egyre nyilvánvalóbb, hogy a Google nagyszabású belépőt tervez a volumenében legnagyobb internetes piacra, amelynek annyi internet-felhasználója van, mint amekkora Európa teljes lakossága. Nyilvánvaló, hogy ilyen bevételi lehetőségtől egyik technológiai multi sem szívesen marad távol a saját elhatározásából – főleg úgy, hogy versenytársai már jelen vannak a piacon.

A Google Cloud esetében elsősorban az Amazonról és a Microsoftról van szó: az Amazon Web Services (AWS) a Beijing Sinnet Technology, a Microsoft Azure pedig a 21Vianet Group bevonásával szolgáltat Kínában, amelyeknek egyébként ők maguk adták el ottani szervereiket és más eszközeiket.

A Google egyelőre a Bloomberg értesüléseit sem kommentálta. A lap ugyanakkor felsorol egy pár olyan körülményt is, amelyek közvetve alátámasztják az értesüléseit. A Google például januárban megállapodott a Tencenttel bizonyos termékeket és technológiákat érintő szabadalmak kölcsönös megosztásáról, de ugyanilyen beszédes lehet az is, hogy a vállalat Sanghajban toboroz a cloud üzletfejlesztési menedzseri pozícióba.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek