Nem csak a lakáskiadók kattantak rá az AirBnB-re

2016. szeptember 23. péntek - 15:00 / piacesprofit.hu
  •    

A hivatalos statisztikák szerint Budapesten több mint 6000 lakást adnak bérbe a világ legnagyobb szállásmegosztó platformján, az AirBnB-n keresztül. A rövidtávú lakáskiadásban rejlő üzleti lehetőségeket azonban nemcsak a lakástulajdonosok használják ki, hanem számos hazai cég, startup is megjelent a piacon az üzemeltetéshez kapcsolódó szolgáltatásokkal.

Kép:airbnb

Kép: AirBnB

A rövidtávú lakáskiadás kiváló pénzkereseti lehetőség, azonban a tulajdonosoknak jóval több teendőt jelent, mint a hagyományos, hosszú távú bérbeadás. Tipikusan néhány naponta váltják egymást a jellemzően külföldről, turistaként érkező bérlők. Ezért már önmagban a lakás átadás-átvétele is rengeteg elfoglaltságot jelent, nem beszélve a karbantartásról, javításokról, takarításról, az ágynemű mosásáról, vagy éppen az adminisztratív teendőkről. Az AirBnB köré ezt felismerve egy teljes iparág kezd kiépülni. Gombamód szaporodnak ugyanis azok az induló vállalkozások, startup cégek, amelyek szolgáltatásaikkal a rövidtávú lakásbérbeadással járó terheket veszik le a tulajdonos válláról.

AirBnB azaz a modern Zimmer frei – lehet szabályosan!
Csinos lakásokkal jó környéken vagyonokat lehet keresni – mondják az AirBnB lakáskiadó szolgáltatás ismerői. Tény, hogy a szobáztatás-lakásoztatás 21. századi verziója jó a turistának és jó a tulajnak is – ha előzetesen már felmérte a fizetendő adó és a várhatóan befolyó nyereség arányát. A Piac&Profit segít, hogyan működhet szabályosan az új típusú szobáztatás.

Lakásmenedzsment A-tól Z-ig

Több olyan cég működik már, melyek a lakáskiadással kapcsolatos összes teendőt elvégzik a tulajdonos helyett. Így vállalják az ügyfelekkel, bérlőkkel való egyeztetést, a fogyóeszközök pótlását, a különböző szállásmegosztó oldalakon a lakás profiloldalának kezelését, a lakások átadását-átvételét, és a takarítást. Ilyen, teljes körű lakásmenedzsmentet biztosító cég például a Let Me Inn. A tulajdonosok számára nyilvánvalóan egy ilyen vállalkozás szolgáltatása a legkényelmesebb megoldás, amit nagyjából a bérleti díj 10-15 százalékáért vehetnek igénybe.

„A vendégek fogadása és a lakással kapcsolatos további elfoglaltság a munka és a családi teendők mellett sok tulajdonosnak kihívást jelent. Éppen ezért bíznak meg profikat a lakáskiadás teljes körű levezénylésével. Ma itthon már körülbelül az AirBnB-zők mintegy 15-20 százaléka vesz igénybe ilyen szolgáltatást, hiszen így nehézségek nélkül élvezhetik a pénzügyi előnyöket” – hívta fel a figyelmet Amár Zoltán, a Let Me Inn Kft. alapító-tulajdonosa.

Oszd meg és uralkodj!
A közösségi hálóknak köszönhetően mára bármit bárkivel megoszthatunk a világon. Ez egyrészt a túlfogyasztás korszakának végét jelentheti, sokak számára viszont a túlélés eszköze lehet. A megosztás gazdasága megváltoztathatja a világot. A megosztás gazdaságáról és az Airbnb melletti más sikeres üzleti modellekről, amelyek erre épülnek, itt olvashat.

Lakástextil-tisztítás, takarítás? Nem probléma!

A lakáskiadás teljes körű menedzsmentje mellett számos cég nyújt egy-egy problémára specializált megoldást. Ilyen többek között a Neatly, mely lakástextíliák beszerzését, tisztítását, vasalását illetve szállítását vállalja. A lakás komplett felszereléséhez szükséges textíliák – ágyneműhuzatok, fürdőlepedők, konyharuhák – akár bérbe is vehetők a cégtől. A magyar alapítású startup már összesen 100 lakás textiligényét kezeli, és hamarosan Ausztriában is elindítja tevékenységét.

Egy másik idő- és energiaigényes feladat a takarítás. Erre kínál az online takarítás közvetítő Rendi kényelmes megoldást, mely a rövidtávú lakáskiadóknak egyedi szolgáltatáscsomagot is kialakított. A cég a közeljövőben szintén kilép a nemzetközi piacra, elsőként Lengyelországban. A Neatly és a Rendi szolgáltatásait nemcsak közvetlenül a lakástulajdonosok, hanem a teljes körű ügyintézést biztosító cégek is igénybe vehetik.

„Ahogy egyre népszerűbb turistacélponttá válik Budapest a fiatal nyugat-európaiak körében, úgy válik egyre nagyobb üzletté a rövidtávú lakáskiadás. A tulajdonosok számára az olyan kapcsolódó szolgáltatások, mint amit a Neatly is kínál, nagy értéket jelentenek. Ügyfeleink körében egyre nagyobb arányt tesznek ki az AirBnB-zők, ezért mi is szeretnénk az ő igényeiknek minél inkább megfelelni” – fogalmazott Király Máté, a Neatly alapítója.

A legfurább ötlet is bejöhet
Ha valahol, akkor az AirBnB szállások között tallózva érezhetjük azt, hogy kicsit megőrült a világ, hiszen ki fizetne akár egy fillért is egy fadobozért vagy egy amerikai teherautó-sofőr hátsó udvaráért? Pedig erre is van kereslet. Ha a szállásadónak jó az üzleti érzéke, gyakorlatilag bármit kiadhat.