Nem vár öröm az autósokra a kutaknál

2016. november 21. hétfő - 09:27 / piacesprofit.hu
  •    

A benzin és a gázolaj világpiaci ára is csökkent az elmúlt héten, viszont a forint is veszített az erejéből a dollárral szemben. A heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján a benzinnél nem várható változtatás (0-2 forint), a gázolajnál 2-4 forintos emelés jelentkezhet.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Brent spot kőolaj ára a héten 40-45 dollár között ingadozott, heti átlagban 0,8 dollárral, közel 2%-kal nőtt az ár. A spot olajár a hét folyamán szerdáig emelkedett, azután csökkent. Az olajpiaci áralakulásra az OPEC tárgyalásaival kapcsolatos hírek hatottak, mely szerint  a tagországok újabb javaslatot tettek Iránnak a termelés-befagyasztás szintjére. Irán még nem reagált az ajánlatra, amely ugyan magasabb, mint a korábbi javaslat, de alacsonyabb, mint az iráni kérés. A befektetők egyre valószínűbbnek tartják az OPEC tagállamok megegyezését és ezért a múlt héten megemelték a hosszú lejáratú befektetéseik mennyiségét. Az áremelkedés ellen a dollár erős emelkedése hatott, másrészt befolyásolta az áralakulást az is, hogy ezen a héten az a múlt heti adatok alapján az Egyesült Államok olajkészletei igen jelentős emelkedést mutattak, ez is lefelé nyomta az árakat. Valószínűleg csak kicsit befolyásolta az árak változását, hogy az elmúlt 25 hétből 22 alkalommal emelkedett az amerikai kőolajfúrások mennyisége, a múlt héten 19 fúrással növekedett, s elérte a 471 darabos szintet – írta a GKI Energiakutató Kft. heti előrejelzése.

Az európai üzemanyagpiacokon, elsősorban a benzin piacán a legjelentősebb erő az, hogy dél- és közép-amerikai vásárlók tömegesen jelentkeztek. Az USA-felé irányuló export most leállt. Megindult a közel-keleti térség importigénye is, mivel ott most kezdődik a finomítói felújítási ciklus. Ázsia felé pedig a benzin finomításához szükséges adalékokat szállítanak növekvő mértékben. Az európai dízelpiac kissé feszült, mivel az import mennyisége mérséklődik.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a megelőző hét átlagához viszonyítva a november 14 – november 18-a közötti időszakban 2,6%-kal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 3,5-1,4%-kal csökkentek az árak. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésárai az európai piacokon alig változtak.

Virul a benzinkút-turizmus Luxemburgban
Nemcsak a kelet-európai polgárok járnak a határon túlra olcsóbban tankolni, Luxemburgban is dívik a benzinturizmus. A szállítmányozó cégek is direkt itt haladnak át kamionjaikkal, hogy olcsón tudjanak üzemanyagot szerezni. A miniállamban ugyanis jóval alacsonyabb az üzemanyagadó, mint másutt.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, az európai piacokon 0-2,1%-os áremelkedés mutatható ki, a gázolajnál a heti átlagok szerint forintban számolva 3,4-3,8%-os volt az árak emelkedése. A piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti átlagos árváltozások alapján a benzinnél 0-2, a gázolaj esetében 2-4 forintos emelkedés jelentkezett. A fentiek miatt várhatóan hétfőn, november 21-én, nem valószínű a benzinárak emelése, ha igen akkor is csak 2 forinttal. A gázolaj esetében 2-4 forintos áremelés lehetséges.

A fenti változtatásokkal a benzin ára 335, a gázolaj ára 353 forint/liter körüli szinten változhat. Az elmúlt egy év során a benzin ára 1,7%-kal csökkent, a gázolaj ára 1%-kal nőtt. Az október-novemberi jelentős üzemanyagpiaci árcsökkenés hatására a szeptember eleji árszintek alakultak ki. Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 3%-kal több benzint és változatlan mennyiségű gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.