Nem unatkoztunk az ünnepek előtt

2015. december 31. csütörtök - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Az év vége sem telt unalmasan 2015-ben. Az év utolsó hónapjában sorra jöttek az uniós pályázatok, de a gazdaság számára hasonlóan fontos hír volt, hogy döntöttek a lakásáfa csökkentéséről. Kiderült, többet kaphatnak a háromgyerekes családok is. Decemberben zárult a párizsi klímacsúcs is, nem is akármilyen eredménnyel.

Big dipper at Southend funfair

Kép:Fotolia

Az év utolsó napján elérkeztünk a 2015 legfontosabb történéseit áttekintő sorozatunk utolsó állomásához is. Lássuk, mik voltak a legfontosabb ügyek decemberben!

Az év utolsó hónapjában is aktív volt az országgyűlés. Egy december közepén elfogadott módosításnak köszönhetően a lakásépítés áfája átmenet nélkül csökken jövőre 27 százalékról 5 százalékra, a kabinet a lakáspiac élénkülését és az otthonteremtés esélyének javulását várja. A csökkentett áfakulcs a jövő év első napjától az olyan lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, továbbá az olyan családi házakra is, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter. Az áfaszabályok értelmében újnak tekinthetők azok a már elkészült ingatlanok is, amelyek használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év. A kérdés, hogy a vásárlók vagy az építtetők lesznek a döntés haszonélvezői.

Tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a házaspároknak az új lakás vásárlásához, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak – derült ki december közepén.  A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztése keretében a vissza nem térítendő támogatás mellett kaphatják a 10 milliós hitelt a három gyermeket vállaló családok huszonöt éves futamidőre, amelynek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál. Hogy minél biztosabb legyen az otthonteremtés, az új építésű lakások vásárlásakor a támogatás két gyermek esetén 2,6 millió forintra emelkedik.

Döntött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervezeti átalakításáról az Országgyűlés, változtatás nyomán a szervezet a háromszintű kormányhivatalból kétszintű központi hivatallá alakul. A felső szinten lesz a központi irányítás, az alsó szinten pedig az állampolgárokkal, vállalkozásokkal közvetlen kapcsolatban álló megyei igazgatóságok. Itt találja a részleteket.

Kiderült az is, hogy jövőre tényleg olcsóbb lesz az ügyintézés. Több illetéket is eltörölt az Országgyűlés, így jelentősen olcsóbbá válik az új vállalkozások indítása, illetve a már meglévő cégek működése is. Ezenkívül több személyi okmány kiállítása is ingyenes lesz jövőre. Itt találja a részleteket.

Újabb kiskapu

December közepén módosították az új közbeszerzési törvényt, ennek értelmében mentesülnek a kötelezettség alól azok, ahol a beszerzés egyedi kormánydöntésben megállapított beruházási-, egyedi munkahely-teremtési, kutatás-fejlesztési és innovációs célú, nagyvállalkozások újraiparosítási célt szolgáló beruházásai, vagy bármely olyan beruházás, amely 2015. november 1. napját megelőzően igényelt, uniós vagy hazai költségvetési forrásból származó támogatásból valósul meg.

Párizsi klímacsúcs: megváltó számok

Véget ért a várva-várt párizsi klímacsúcs. Az elfogadott megállapodásban a Föld országai úgy határoztak, hogy a kibocsátásukat olyan mértékben csökkentik, hogy a felmelegedés ne haladja meg globálisan a két Celsius fokot, de törekednek arra, hogy ez a határérték 1,5 Celsius fok legyen. Ehhez 2020-ig hozzáigazítják a most tett vállalásaikat.

Jelentős eredmény a párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás akkor is, ha egyelőre nem látszik pontosan, hogy hogy is lesz a megvalósítás. Magyarországnak még jól is jönne az agresszív klímavédelem, érthetetlen, miért nem állunk bele – véli az Energiaklub elnöke.

Kellemetlen meglepetés az áfatörvényben

Az áfatörvény friss módosítására nagyon oda kell figyelni! 2016-tól váratlan meglepetésként – nem szerepelt a törvénytervezetben – rövidül az az időszak, amelyen belül az adóalany a levonási jog keletkezésétől számítva érvényesítheti adólevonási jogát.

Dől a pénz

Nagyobb volumenben elindultak az uniós pályázatok is. Négy új pályázat jelent meg 1100 milliárdnál több kerettel, megjelentek a TOP első felhívásai, a következő hónapokban pedig több, a zöldség- és gyümölcstermesztést célzó uniós pályázati kiírás fog megjelenni, amelyek növelhetik a mezőgazdaságban a legnagyobb munkaerőt foglalkoztató szektor termelékenységét.

Változtak a pályázatokkal kapcsolatos szabályozási körülmények is. További 122 települést vont be a kormány a szabad vállalkozási zónákba december elején, aminek következtében kibővült azon vállalkozások köre, akik a kedvező adózás mellett egyes vissza nem térítendő támogatások igénybevételére is jogosultak lettek. A korábbi 903 települést magába foglaló lista, így már 1 015 települést tartalmaz.

Egy hónappal a zárás előtt teljes egészében kifizette a 2007 és 2013 közötti uniós fejlesztési időszak rendelkezésre álló forrásait Magyarország – jelentették be december elején. A hétéves programozási időszakban eredetileg 8200 milliárd forintos kerettel rendelkezett az ország, az árfolyam-különbözet miatt azonban további 700 milliárd forint forrás lehívására nyílt lehetőség. Az idén minden eddiginél nagyobb kifizetés teljesült, egy hónappal a zárás előtt 2238 milliárd forintot fizettek ki számlára, illetve előleg elszámolás formájában.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor