Nem tülekednek a pályázók a közbeszerzési értékhatár miatt

2019. január 22. kedd - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Januártól változott a vissza nem térítendő támogatásokkal kapcsolatos közbeszerzési értékhatár: 40 millióról 68 millió forintra emelkedett a támogatási összeg, ami felett kötelező a közbeszerzés lefolytatása. 

A vissza nem térítendő támogatásokkal kapcsolatos közbeszerzési értékhatár korábban azoknál az eszköz-, szolgáltatásbeszerzéseknél mentesítette a pályázókat, ahol a kapott támogatás 40 millió forint vagy kevesebb volt. Idéntől az eszköz- és szolgáltatásbeszerzéseknél 68 millió forintra emelkedett a támogatási összeg, ami felett kötelező a közbeszerzés lefolytatása.

húszmilliárdos pályázati forrás várja az innovatív cégeket

Kép: Pixabay

A pályázati értékek változtatása mögött a közbeszerzési értékhatárokhoz való harmonizáció áll. A közbeszerzési törvényben az eszköz- és szolgáltatásvásárlás értékhatára 68 655 860 forint, ehhez az értékhez igazították a vissza nem térítendő támogatással érintett kkv-k és nagyvállalkozások projektjeit.

A módosítások mögött valószínűleg a Kbt.-ben meghatározott alapelvi okok, azaz, nevesítve a mikro-, kis- és középvállalkozások megsegítése állhat. 

Az értékhatár változása minimális hatással lesz a pályázó vállalkozásokra, főleg amiatt, hogy 2018 év végén a legtöbb programban már eredményt hirdettek. Nem várható tömeges, olyan, ezreket megmozgató pályázat, ami elérné akár a korábbi közbeszerzési értékhatárt.

Akire azonban hatással lehet a változás, azok a pályázók, akik 2018. júniustól nyertek támogatást, hiszen az előkészületi munkák valószínűleg nem jutottak még el a közbeszerzési eljárás megindításáig.

Az elmúlt félévben a GINOP programban – ez az a támogatási program, ahol a legtöbb kkv pályázik –

2019 a digitalizáció éve lesz a pályázati pénzekben
2019 a digitalizáció éve lesz: technológiai javuláshoz, innovációhoz kapcsolódó pályázatokkal, összesen 15-20 milliárd forint értékben. A pályázati pénzek összes költsége 100 milliárd is lehet jövőre, több ezer nyertes pályázóra számít a Via Credit pályázati tanácsadó.

4500 nyertes pályázatot hirdettek, azok közül a becslések szerint mintegy 130 vállalkozásra van pozitív hatással az értékhatár változása, azaz a nyertesek 3 százalékára.

A hivatalos pályázati oldal adatai alapján a GINOP programban eddig 2525 milliárd forint támogatást hirdettek ki, miközben a teljes pályázati program során tervezett összes GINOP támogatás 2586 milliárd forint, lényegében a teljes támogatást kiosztották. Eszerint nem várható olyan új pályázati hullám, amire a változások hatást gyakorolhatnának.

A GINOP programon belül kb. 2800 olyan pályázati nyertes van, akik 68 millió forintnál több támogatást nyertek, tehát ők továbbra is a törvény értékhatára alatt állnak. 1700 olyan nyertes van, akik 40–68 millió forint között nyertek támogatást, de ezek több mint 90 százaléka 2018. június előtti nyertes, akik már nem élvezhetik az új értékhatárt. Kb. 2100 az olyan pályázó, akik 25–40 millió forint közötti támogatást nyertek. Azon nyertesek száma, akik 25 millió forintnál kevesebb támogatást kaptak, összesen kb. 11 ezer pályázó.