“Nem siránkozni kell, hanem tenni valamit”

2015. október 03. szombat - 07:30 / Timár Gigi
  •    

Sérült gyereket nevelő szülőként szembesültek a MagikMe alapítói azzal, hogy még játszótérre menniük sem olyan egyszerű. Csinálnak hát olyat, ami mindenkinek megfelel.

A MagikMe alapítói – Török Flóra, Élő Fruzsina, Harsányi Eszter, Turai Anna, Emrich Krisztina – közül hárman nevelnek sérült, vagy ahogy ők nevezik, speciális gyereket.

– A nyolcórás alkalmazotti lét elképzelhetetlen, de nem siránkozni kell, inkább tenni valamit – mondja Eszter, az egyik ügyvezető.

Ők a sérült gyerekek integrációjáért küzdenek. Azért, hogy ne kelljen kirekesztettnek érezniük magukat, például játszhassanak a játszótéren úgy, ahogy egészséges társaik. Labyrinth néven olyan libikókát álmodtak meg, ami az akár súlyosan mozgássérült gyerekek számára is megadja ezt a lehetőséget, és ami bárhány játszótéren kihelyezhető. A tervek kidolgozásában mérnök és gyógypedagógus is részt vett, az ÉMI TÜV SÜD Kft. pedig a prototípus bevizsgálásával támogatja a projektet. De pénz, az nem volt.

Először vállalati oldalról próbáltak finanszírozást szerezni, de a meggyőzéshez be kellett volna mutatniuk egy prototípust. Így merült fel a közösségi finanszírozás ötlete. Mivel a Kickstarter szabályzata szerint csak sorozatgyártásra lehet gyűjteni az oldalon, az Indiegogóra esett a választás. A többi feltételnek megfeleltek, hisz amúgy is angol céget jegyeztettek be, mivel még a kft. megalapításához szükséges hárommillió forint is hiányzott.

Harsányi Eszter
Kép:PP/Hatlaczki Balázs

– Az angliai bejegyzés hatvan fontba került, és két nap alatt, tisztán online ügyintézéssel lezajlott. Ez nemcsak a közösségi finanszírozási kampány miatt hasznos, hanem azért is, mert a tapasztalatok szerint így talán nagyobb eséllyel pályázunk a Horizont 2020 programban is, ami a további terveink között szerepel.

A kampányra nagyon tudatosan készültek. Sikeres nemzetközi és hazai példákat elemeztek, szakkönyveket bújtak. A kutatás eredményeként tudták, hogyan érdemes kialakítani a támogatók jutalmazásának rendszerét, vagy hogy a jutalmak értékébe kalkulálják bele az azokra rakódó postaköltséget is.

Összekalapozná a pénzt? Erre számítson
Ma már nem gond egy vállalkozásnak, hogy egy ötletre összeszedje a pénzt, legyen az bármilyen őrült, vagy forradalmi. A közösségi finanszírozásnak köszönhetően immár a jövendőbeli fogyasztók fizetnek a termékért, csökkentve a fejlesztő kockázatát. Csakhogy a pénzszerzésnek ez a módja is átalakulóban van: mutatunk néhány trendet, amelyek meghatározzák a jövőben a crowdfunding rendszerét.

– Kiderült, hogy rövid videót érdemes készíteni, valójában két perc lenne az ideális hossz, de ezt végül nem tudtuk tartani. Az is látszott, az megy jól, ha egy emberhez kötődik a sztori, így lett a főhős Fruzsi és a kisfia, Jancsi. Részletesen megterveztünk mindent, a kampány indulásának napján azt is pontosan tudtuk, hogy melyik nap milyen poszt kerül majd ki a Facebookra.

Bár számos külföldi blognak küldtek bemutatkozó anyagot, és a Huffington Post is beszámolt a kezdeményezésről, a kampány nem nagyon indult be nemzetközi szinten. Az viszont, hogy a magyar sajtó felkapta a MagikMe-sztorit, biztosan hozzájárult ahhoz, hogy alig több mint két hét alatt elérték a kitűzött összeget. (A nyolcezer fonton felül összegyűlt pénzt egy újabb játék megvalósítására, egészséges és sérült gyerekek számára egyaránt komfortos homokozóra fordítják.) A pénzből a 13. kerületben készül el a prototípus.

A MagikMe játékai a fogyatékkal élő gyerekek mentális fejlődéséhez, jóllétéhez járulnak hozzá, támogatják az integrációt, a befogadást a városi környezet megváltoztatása révén. A „well being”, „urban planning”, „smart cities” témákkal tehát kifejezetten divatos ügyekhez tudnak kapcsolódni, ezért nemzetközi pályázati finanszírozásban is bíznak. Még sincs könnyű dolguk, mivel ezek a projektek többségében nem nevesítik a hátrányos helyzetű csoportok között a fogyatékkal élőket.

A továbblépés másik módja a vállalati szponzoráció. Az első együttműködő partner az Auchan alapítványa: négy további eszközt finanszíroznak az áruházakhoz közeli játszótereken – az elsőt október elején adják át Zuglóban. A magyar piac azonban kicsi a dinamikusabb terjeszkedéshez. A külföldi nyitás egyik lehetséges módja, hogy a terveket egy nagyobb gyártónak adják el, így viszont elveszítenék az adott terméket. A másik lehetőség, hogy a gyártást megtartják, és külföldi cégeken, illetve a Nyugat-Európában hatékony érdekérvényesítőként működő szülőcsoportokon keresztül keresnek újabb és újabb helyeket a MagikMe játékoknak.

Kisvállalkozásnak is segít a közösségi finanszírozás?
A közösségi finanszírozás lehetősége egyre többször felmerül a pénzre ácsingózó vállalkozók fejében. De terem itt babér a kkv-knak? Szakértőnk elmondja a véleményét.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek