Hiába népszerű, mégse kap helyet street food

2017. május 04. csütörtök - 07:30 / Szeicz András
  •    

Ma 20-30 büfékocsi hajt keresztül az Erzsébet hídon rendőri kísérettel, hogy a truckok működésének belvárosi engedélyeztetésére hívják fel a figyelmet. Vad-Horváth Zoltán, a Street Food Egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a felvonulással azt szeretnék demonstrálni, hogy a mozgóárus jogkörbe tartozó büfékocsik igényes járműveket, kiforrott arculatot és minőségi szolgáltatást takarnak, amik nem rontanák a városképet közterületen sem.

Soha nem volt ennyire népszerű hazánkban street food, mint napjainkban, és az egyre növekvő keresletre izgalmas széles választék lett a válasz: nemcsak megszaporodtak a mozgóárusok, hanem néhány kocsi igazi ínyencségeket is kínál az utca népének. Emiatt mesterszakácsokat ejt rabul a műfaj, hiszen az újhullámos street food minőségi, ízletes, gyors, és olyannyira változatos, hogy már kategorizálni is lehet.

A hazai street food boom, az, hogy szinte minden sarkon valamilyen street food étterem csalogat a világ legkülönfélébb ízeivel, a nemzetközi trendeket követi Zundel Rudolf, a Magyar Streetfood Egyesület egyik vezetője szerint. A piac egyre inkább telített, de még ma is bele lehet vágni tutinak mondható bizniszbe ezen a területen, nemcsak Budapesten, de vidéken is, mondja a szakember. Szóval kereslet van, kínálat is van, de szabályozás és az árusoknak kijelölt közterület továbbra sincs. Erről szól a mai demonstráció.

truck food

Kép: Pixabay

A 14 és 15 óra között zajló felvonulás során a büfékocsik a Citadellától az Astoriáig vonulnak majd konvojban. Vad-Horváth Zoltán elmondta, hogy a járművek 15-20 perc alatt célba is érnek. – Nem célunk a forgalom megzavarása. A megfelelő szabályzat szükségességére hívjuk csak fel a figyelmet, melynek hiányában a food truckok nem kapnak közterület foglalási engedélyt, pedig ez az önkormányzatoknak is megérhetné – magyarázza a Street Food Egyesület elnöke.

Mozgóboltot nyitna? Így fogjon hozzá
Kezdődik a nyár és a turistaszezon. Ez az az időszak, amikor a nyaralóhelyeket úgymond ellepik a fagylaltos kocsik , hotdog-és, hamburger árusok. Ez utóbbiak, már irodaházakban is egyre gyakrabban fellelhetőek. Milyen papírok kellenek ahhoz, hogy egy ilyen mozgóbolt működhessen és mennyibe kerül az engedély megszerzése? Utánajártunk.

A Food Truck Show szervezőjétől megtudtuk, hogy a jogilag már minden, büfékocsi működtetéséhez szükséges rész megoldottnak tekinthető, egyedül területet nem kapnak. Jelenleg elsősorban magánterületeken – házak árkádjai alatt és üres telkeken – találkozhatunk mozgó ételárusokkal, de ez nagyon kevés, főleg annak fényében, hogy mely városrészeken lenne rá igazi igény.

– Tökéletes példa erre a Citadella vagy a Hősök tere, melyek nagy gyalogos és turista forgalmat lebonyolító központok, néhány nagyon drága éttermet leszámítva, azonban még arra sincs lehetőség, hogy valahol egy vizet vegyünk a gyerekünknek. Nyilván nem a Parlament elé szeretnénk beállni a városképet rombolva, de a Hősök terén például a Városligeti Műjégpálya felé ki lehetne alakítani olyan részt, amit könnyen megtalálnak a turisták és a Tourinform is tud róla. A cél az lenne, hogy az önkormányzatok számára is előnyös szabályozás kerüljön kialakításra, mely a büfékocsik számára kijelölt, higiénikus mosdóval ellátott  közterületeken ad lehetőséget a működésre. Egy ilyen helyen válthatnák egymást az árusok, és az önkormányzat is bevételhez jutna a bérleti díjakból – adott hangot Vad-Horváth Zoltán a mozgó ételárusok sikeresebb működéséhez szükséges lépésekre.

A felvonulást praktikussági okok miatt tették mára: a Kincsem Parkban holnap kezdődő Food Truck Show  apropóján amúgy is összegyűlnek az árusok, így könnyebb volt őket mozgósítani.