Nem nyilatkoznak a földhasználók – megüthetik a bokájukat

2014. január 16. csütörtök - 15:11 / piacesprofit.hu
  •    

A gazdálkodók még nem minden esetben alkalmazzák megfelelően a földhasználatot érintő megváltozott szabályokat, nem teszik meg a kötelező nyilatkozatot. Április 30-ig emiatt még nincs szankció, de azután hoppon maradhatnak a termelők.

Nem nyilatkoznak a termelők – most még nincs szankció – Kép: SXC

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény földhasználatot érintő szakaszai változtak, így módosultak az elő-haszonbérleti jogosultságot szerzők nyilatkozataira vonatkozó alaki és a tartalmi követelmények is. Ezeket azonban sokan nem tartják be. Simon Attila István helyettes államtitkár a legfontosabb alaki változásnak nevezte, hogy mind a haszonbérleti szerződést, mind pedig az arra tett elfogadó nyilatkozatot közokiratba, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni.

A tartalmi változás lényege, hogy az elő-haszonbérleti jogosultaknak meg kell tenniük azokat a nyilatkozatokat, amelyeket a földforgalmi törvény előír. Nyilatkozniuk kell arról, hogy megfelelnek a földművesre vagy a mezőgazdasági termelő szervezetre vonatkozó követelményeknek, a birtokukban lévő termőföld nagysága nem haladja meg az 1200 hektárt. Emellett nyilatkozniuk kell arról is, hogy azért kívánnak földet bérelni, mert azon saját maguk kívánnak gazdálkodni.

E nyilatkozatok elengedhetetlen részei a szerződésnek, annak a csomagnak, amit a földhivatalhoz be kell nyújtani – húzta alá a helyettes államtitkár.

Simon Attila István utalt arra: a mostani átmeneti időszakban a szerződések megkötéséhez még nincs szükség hatósági jóváhagyásra április 30-ig. Ugyanakkor figyelmeztetett arra: ha valaki valótlan nyilatkozatot tesz, annak szankciókra kell számítania. Amennyiben egy későbbi ellenőrzés ezt felfedi, akkor a megkötött szerződés semmisé válik, és ameddig ezt a földet használva támogatást kapott a gazdálkodó, az igénybe vett támogatás mértékével megegyező összegű bírságot rónak ki rá, ami adók módjára behajtható.

A helyettes államtitkár jelezte: a nyilatkozatokat, amelyeket a gazdálkodóknak most még meg kell tenniük, április 30. után már nem kell megtenniük, mert addig létrehozzák mind a földművesek, mind pedig a mezőgazdasági termelő szervezetek országos adatbázisát. Az országos adatbázis létrejön a földhasználatot illetően is. A hatóságok pedig május 1-jét követően már csak ezekből tájékozódnak. Péter Mihály, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Pest megyei elnöke arról beszélt, hogy a NAK segíti a gazdálkodókat az új szabályozás alkalmazásában.

Életbe lépett a földtörvény
Kevés jogszabályt kísért akkora tiltakozás, mint az új földtörvényt, ami miatt még az egyébként hagyományosan összezáró kormánypárton belül is ellentétek robbantak ki. A most hatályba lépett jogszabály ugyanis teljesen átszabhatja a jelenlegi birtokviszonyokat, miközben a magyar – és az uniós – állampolgárok jelentős részét kizárja a földvásárlók köréből.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek