Nem minden francia, ami annak látszik

2018. július 10. kedd - 18:10 / piacesprofit.hu
  •    

Közismerten jók a francia borok, köztük a rozé. Amint azonban a hatósági ellenőrzés megállapította, a francia boltokban, éttermekben kapható rozék között sok millió üvegnek csak a címkéje francia – a bor spanyol…

Az ok egyszerű: miután ezek a rozék Spanyolországban literenként 40-60 centtel olcsóbbak, mint a francia termelőknél, egyes kereskedők a déli szomszédtól szerzik be a bort, majd ráteszik a hazai címkét, amely jelzi, melyik “chateau”-ból származik a nedű.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az állami ellenőrzés talált nagykereskedőt, aki három év alatt 30.000 hektoliter spanyol rozét “franciásított. ” A tapasztalatok alapján a hazai termelők fokozott kontrollt követelnek, hiszen a leleplezések ártanak a francia borok hírnevének.

A klímaváltozás és minimálbér miatt drágul a bor
A borárak emelkedése várható a külkereskedelmi folyamatok és a termelési költségek növekedése miatt – hívta fel a figyelmet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. A szélsőséges időjárás ugyanis tavaly a világ több régiójában is nagymértékben csökkentette a szőlőtermelést, ami befolyásolhatja a 2018-ban piacra kerülő borok mennyiségét is.

A hazai termelők arra viszont nem emlékeztetnek, hogy utánuk a spanyolok állítják elő a világon a legtöbb rozét, s azt főként exportálják. A legtöbbet az Egyesült Államokba – és Franciaországba, ahol a jelek szerint épp olyan jól fogy, mint a hazai…

(Forrás: Le Parisien)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.