Nem minden ekáer, ami annak látszik

2015. július 09. csütörtök - 11:09 / piacesprofit.hu
  •    

Ügyelnie kell az ekáert használóknak, hogy bejelentésekre, valamint tájékozódásra kizárólag a NAV hivatalos ekáer weboldalát - a www.ekaer.nav.gov.hu oldalt használják. Egyéb oldalakon elérhető kalkulátorok nem egyszer téves tájékoztatást adnak az ekáer ellenőrzésen fennakadt adózóknak – figyelmeztetett az adóhivatal.

Kép: Pixabay

Aki nem a www.ekaer.nav.gov.hu  oldalt használja, téves információkhoz juthat, mint ahogyan az a jóhiszeműen eljáró bútorgyártó cég is, amelynek szállítmányát a NAV pénzügyőrei ellenőriztek Hegyeshalomnál – áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében.

A jármű Németországból szállított hatezer kilogramm  bútorlapot egy magyarországi telephelyre.  A pénzügyőrök megállapították, hogy a fuvar ekáer bejelentése nem történt meg.. A vevő arra hivatkozott, hogy az interneten elérhető ekaer.hu oldalon található kalkulátort használta, ahol megadta a szállítmány adatait és azt az eredményt kapta, hogy „nincs ekáer bejelentési kötelezettség”-e, ezért nem tette meg a bejelentését.

Csak akkor nem tartozik az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer hatálya alá a közúti fuvarozással járó tevékenység, ha ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek együttes bruttó tömege a 2500 kg-ot és azok együttes adó nélküli értéke az 5 millió forintot nem haladja meg.

A rendelet együttes feltételként jelöli meg, hogy a súlyadat, valamint az érték összeg nem lépheti túl a fenti határokat. A szállított hatezer kilogramm bútorlap így egyértelműen ekáer köteles , tekintve, hogy az áru súlya meghaladja a mentességi feltételként meghatározott 2500 kg-os határt, tehát a nem hivatalos ekaer.hu oldalon működő kalkulátor tévesen jelezte, hogy nincs ekáer bejelentési kötelezettség.

A mulasztás miatt az adóigazgatási eljárás folyamatban van, természetesen a NAV az eset összes körülményét vizsgálja. A NAV ezért felhívja minden ekáer használó figyelmét, hogy a félrevezető információk elkerülése érdekében a NAV hivatalos oldalait használják, ekáerrel kapcsolatban az ekaer.nav.gov.hu oldalon tájékozódjanak. A NAV hivatalos oldalaihoz hasonló elnevezéssel más által üzemeltetett weboldal információiért, azok felhasználásának következményeiért nem vállal felelősséget.

Tényleg működik a csodafegyver?
Sok fegyvert vetettek be az elmúlt években a feketegazdaság elleni küzdelemben, kiszélesítésre került a fordított áfa alkalmazási köre (amelynek segítségével például sikerült kiszűrni a gabonaneppereket), majd sor került az adóhatósághoz bekötött online pénztárgépek és végül az elektronikus árukövetési rendszer (EKÁER) bevezetésére is, amely élesben idén március elsejétől indult el. A Piac&Profit az eddigi tapasztalatokról kérdezte dr. Verbai Tamást, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatóját.