Nem minden befektetőt „csak” a profit hajt

2015. január 19. hétfő - 08:06 / piacesprofit.hu
  •    

A kockázatitőke-befektetők elsődleges célja, hogy befektetésükkel értéket növeljenek egy vállalatban. A stratégiai tőkebefektetők ettől eltérően nem az 5-7 éves időszak végén ígérkező sikert várják, hanem a vállalat hosszú távú sikerébe invesztálnak.

Kép: Pixabay

A kelet-közép-európai régióban a kockázatitőke-befektetések eladásának 60 százaléka stratégiai befektetők irányába történik, amellyel jelentősen meghaladja a 27 százalékos európai átlagot – derül ki az Európai Kockázati Tőke Egyesület (EVCA) felméréséből. Tehát a régióban az exitek több mint felében érdekeltek stratégiai befektetők. De kikről is van szó?

A stratégiai befektetők nem a rövidtávú profit maximalizálásában érdekeltek, hanem a hosszú távú érdekeket tartják szem előtt. Olyan szakmai együttműködési lehetőségeket keresnek, amely üzleti tevékenységüket, portfóliójuk növekedését és hosszú távú piaci céljaikat erősítik. Így a befektetők kifejezetten azokon a piaci (határ)területeken keresik partnereiket, amelyben érdekeltek lehetnek, és amelyekre belépve növelni tudják vállalatuk értékét – írta bejegyzésében a Széchenyi Tőkebefektetési Alap blogja.

Habár a stratégiai befektetők nem kizárólag startupokat keresnek, remek példa a Radoop esete. A fiatal magyar cég egyedülálló, ígéretes bigdata-szoftvert fejlesztett, amelyet önmagában nehezen tudott értékesíteni, viszont a prediktív elemzésben piacvezető RapidMiner tevékenységéhez szorosan kötődött, és a cég a kettejük közötti szinergia lehetőségét felismerve, stratégiai befektetőként szállt be a magyar vállalkozásba. Nem az volt a célja, hogy a befektetésből további tőkét kovácsoljon magának, hanem szolgáltatási körének szélesítése, értékkínálatának bővítése. Bár így a magyar csapat a nemzetközi háttérrel könnyebben tud ügyfeleket szerezni, cégük ettől kezdve az amerikai társasággal integrálva működik tovább.  (Azt is fontos tudni, hogy mitől válik vonzó befektetési célponttá egy cég!)

A szakmai befektető azon cégeknek lehet megfelelő megoldás, amelyek a nagyobb szakmai elismerés és gyors növekedés érdekében hajlandóak hosszabb távon lemondani tulajdonuk jelentős részéről, így a cég eladásáról is. Ezzel szemben az üzleti tőkebefektetők kisebb szakmai, viszont annál nagyobb piaci tapasztalatot és kapcsolatrendszert tudnak nyújtani a növekedni kívánó vállalatoknak. A cég adja a szakmai képességeket, a befektető pedig az üzleti érzéket. Mivel a két társaság tevékenysége nem lép szinergiába egymással, az elválás is sokkal egyszerűbb. Így annak, aki kockázati tőke révén szeretné vállalata értékét megemelni, hogy aztán értékesíteni tudja azt, az üzleti befektetők, angyalok, tőkealapok jelentik a legjobb megoldást.

Természetesen a két befektetőtípus nem zárja ki egymást, ahogy arra számos példát találunk Magyarországon is. A szakmai befektetők számára vonzóbbak azon cégek, amelyek már bizonyították, hogy érdemes invesztálni szakmai képességeikbe. Ahhoz azonban, hogy prezentálni tudják tudásuk eredményeit, finanszírozni kell a fejlesztéseket. Itt jönnek képbe a tőkebefektetők, akik egy jól összeállított, 5-7 évre szóló ígéretes üzleti tervbe szívesen fektetnek be. Miután a vállalat elérte a felmutatható eredményeket, érdemes lehet szakmai befektető után nézni. Hacsak nem előbb figyelnek fel ők a cégre.

“Hozomra” egy induló cég sem kap tőkét
Mitől lesznek kivitelezhetőek az új cégek tervei? Milyen tárgyi és személyi biztosítékokról kell gondoskodniuk ahhoz, hogy tőkét vonhassanak be, akár úgy is, hogy eszközeik és eddigi eredményeik ezt egyelőre nem képesek alátámasztani? Mire figyeljen oda egy új vállalkozás ahhoz, hogy egy befektető minél előbb tőkebefogadásra érettnek tekintse?

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek