Nem látják még a cégek a mesterséges intelligencia előnyeit

2018. január 15. hétfő - 07:30 / Kriston László
  •    

Éves szinten 24-33 milliárd dollár áramlik a mesterséges intelligencia fejlesztésébe, de a piaci alkalmazás még behatárolt, ami részben a cégek félénkségének köszönhető. Néhány éven belül viszont minden igazgatótanács és vezérigazgató ki fogja kérni az algoritmusok "tanácsát" a stratégiai döntésekhez.

Úgy száz éve az elektromosság minden nagy iparágat átalakított. A MI, a mesterséges intelligencia olyan ponton tart, ahol ugyanilyen átalakító erővel rendelkezik – vélekednek a szakemberek. A Mesterséges intelligencia (MI) lehetőségeit bemutató sorozatunk előző részében azt mutattuk be, hol tart most a MI fejlődése, és mit képes nyújtani nekünk? A folytatásban arra is kitértünk, hogyan használják már most az MI-t a befektetők és a vállalatok a bevételek növelése érdekében. A harmadik részben arra derítünk fényt, hogy mely országok cégei és szervezetei járnak élen az MY használatában.

Talán senkinek sem meglepő, hogy az Egyesült Államok és Kína vezetik a versenyt az MI fejlesztésében, –  derült ki a McKinsey Global Institute adataiból.

Kép: Fotolia

Kép: Fotolia

Befektetési volumen

2016-ban Észak-Amerikában 15-23 milliárd dollár közötti tőke áramlott mesterséges intelligencia-innovációkba, Ázsiában -ami főleg Kínát jelenti- 8-12 millárd dollár közötti összeg, míg Európában csak 2-3 milliárd. Leginkább a technológiai óriáscégek aktívak az MI-arénában, ezek nagyjából 20-30 milliárdot toltak a fejlesztésekbe, míg a kockázati tőkések és a magántőke alapok 6-9 milliárdot.

Az invesztíció 56 százalékát a gép tanulás emésztette fel, 28 százalék pedig a gépi látás javítására irányult. A beszédfelismerés 7, az önvezető gépek fejlesztés 6 százalékkal részesedett a tőkéből, a maradék pénzen a virtuális asszisztenseket fejlesztő projektek és cégek osztoztak.

Már rég a mesterséges intelligencia mögött kullogunk
Korunk egyik legizgalmasabb kérdése a mesterséges intelligencia, amely forradalmasíthatja a gazdaságot és mindennapi életünket is. Általában az emberi intelligenciához viszonyítjuk – pedig nem kevés tekintetben az emberi agyat már messze maga mögött hagyta…

Mit kezdjünk vele?

Az MI piaci alkalmazása még mindig elég limitált, még azon cégek körében is, melyek egyébként tisztában vannak a hatékonyságnövelő hatásával. A megkérdezett vállalkozások 40 százaléka gondolkodik azon, hagy használjon MI-t a tevékenységében, 40 százalék pedig kipróbálná. De csak 20 százaléknak áll szándékában ténylegesen alkalmazni. A cégek 41 százaléka még nincs meggyőződve arról, hogy valóban megtérül-e a beruházás, 30 százalék pedig nem tud még ebbe fektetni. A többinél az a probléma, hogy nincsenek meg munkavállalóikban a képességek, hogy kezeljék az MI-t.

A McKinsey jelentése viszont leszögezi, hogy az AI több mint duplájára képes emelni egy cég adatanalitikai erejét és megvan az esély, hogy a profit is növekedik tőle. Jelenleg elsősorban a telkom cégek, a technológiai cégek, a bankszektor szereplői és az autógyártók használnak munkájukban mesterséges intelligenciát. Ők tartoznak a “korai adaptálók” táborába.

A McKinsey ajánlása szerint a helyes magatartás az lehet, ha nemcsak a költségcsökkentésre koncentrál egy cég a mesterséges intelligencia alkalmazásakor, hanem a növekedés eszközének is tartja az AI-t, mely elsősorban a felsővezetők döntéshozatalát könnyíti meg.

A leglassabb adoptálók között van az egészségügy, a turizmus és az építőipar.

(Wharton Uni, WEF)

A gomb már a múlt – a jövő a hang- és testbeszéd
A fogyasztók szerint az eszközöket rövidesen hanglejtésünkkel, arckifejezésekkel és testbeszéddel fogjuk irányítani. A kiterjesztett és virtuális valóságot (AR/VR) felhasználók több mint fele úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligenciának köszönhetően a hirdetések már megkülönböztethetetlenek lesznek a tényleges termékektől.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek