Nem így néz ki egy dübörgő gazdaság

2016. március 01. kedd - 09:58 / piacesprofit.hu
  •    

Furcsa egy világot élünk. A beszerzési menedzser indexek nagyon siralmas képet festenek. Tegnap az USA-ban a chicagói beszerzési menedzser index csuklott be 50 pont alá, pedig stabilan a kritikus szint fölötti értéket várt a piac.

jöhet egy válság

Kép: Pixabay

Ma pedig Kínában láthattuk azt, hogy tovább csökkent a beszerzési menedzser index, és ezzel már hetedeik hónapja van a kontrakciót jelentő érték alatt. Mindeközben az infláció ébredezik az USA- ban, míg Kínában élénkíteni kell. Az EMU-ban pedig defláció van, még ha csak az olaj miatt is, de a maginfláció is csökkenő pályán van. Vagyis nem dübörgő gazdaságok képe bontakozik ki előttünk.

Mindeközben a DAX technikai képe sokat javult. Úgy tűnik, hogy a 30 napos mozgóátlag fölött tud maradni, és mára már emelkedés néz ki. A magyar piacot tegnap csúnyán megütötték, pedig az OTP súlya növekedett az MSCI indexben. Ma korrigálhatja ezt a nap végi plusz suhintást a piac, így a mai napon emelkedést várunk.

USA

Emelkedéssel indult a kereskedés a tengerentúlon, de a nap második felében elromlott a hangulat és mínuszban fejezték be a napot a piacok (Dow Jones -0,74%, Nasdaq -0,71%, S&P500 -0,81%). A Chicagói beszerzési menedzser index februárban 47,6 pontra esett, ami lényegesen alulmúlja a várt 52,5 pontot. A függőben lévő lakásértékesítések 2,5%-kal estek vissza januárban az előző hónaphoz képest, miközben a piac 0,5%-os emelkedést várt.

12 milliárd dollár értékben jegyeztek le Exxon Mobil kötvényt a befektetők. A 10 éves kötvény az amerikai államkötvény hozam felett 1,3%-kal lett kibocsátva, ami hozzávetőlegesen 3,04%-os kupont jelent. A Citigroup 3 milliárd dollárért eladta a China Guangfa Bankban lévő 20%-os részesedését a China Life Insurance Co-nak. A részesedést 2006-ban 620 millió dollárért vették és minimális profitot hozott az évek alatt.

Európa

Vegyes teljesítményt láthattunk tegnap Európában. A DAX index 0,2%-ot esett, miközben a CAC 40 index 0,9%-ot, a FTSE 100 index pedig 1,4%-ot emelkedett. Az eurózóna februári inflációs adata 0,2%-kal esett a várt nulla százalék helyett. Ennek köszönhetően újra felerősödhetnek az agresszívabb monetáris stimulussal kapcsolatos várakozások az EKB felé.

A januári évesített orosz GDP 2,5%-kal esett a decemberi 3,5% után az orosz jegybank dokumentumai szerint. A jegybankelnök jelezte továbbá, hogy az inflációs nyomás továbbra is erős. Vlagyimir Putyin intézkedései is abba az irányba mutatnak, hogy egyre égetőbb a kormányzati bevételek növelése, ezért 25%-kal megemelik a hazai piacon a gáz és a dízel adóját. Az intézkedés kalkulációk szerint 1,1 milliárd dolláros pluszt jelentene idén.

Olaj, arany

A WTI 34,2 dollárra emelkedett ma reggel a legközelebbi határidőre arra hírre, hogy februárban az OPEC 79 ezer hordóval kevesebbet termelt naponta. A termelés így is napi 33,06 millió hordó, ami mintegy 1,3 millió hordóval felette van a kvótáknak. A mai gyenge kínai PMI adat sem tudta lassítani az emelkedést.

Az arany 1.240 dollár fölé ugrott elsősorban a gyenge kínai beszerzési menedzser index adat hatására, ami tovább jelzi a gazdasági aktivitás gyengeségét. Érdekes hír, hogy az aranytermelők az idén 16%-kal emelkedő aranyár ellenére egyelőre nem kezdenek vásárlásokba: a Newmont Mining és a Goldcorp is azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem akarnak cégfelvásárlásokat, inkább a hiteleik visszafizetésére koncentrálnak. Így várhatóan nem lesz további kínálat.

Devizák

A múlt héten még a forint gyengülése játszotta a főszerepet, de tegnap irányt váltott az EUR/HUF devizapár. A délelőtti órákban még bizonytalan volt a hangulat, de a nap végéhez közeledve erősödni kezdett a forint és 310-ig esett az árfolyam. Reggel is folytatódik tovább a forint erősödése.

A dollárnak jól sikerült a tegnapi a kereskedés, az EUR/USD devizapár újabb mélypontra esett és 1,088-nál zárta a kereskedést. A hajnali órákban is folytatódott a dollár erősödése, a következő támasz 1,08-nál található.

Távol-Kelet

A Shanghai index 1,8%-ot, a Hang Seng 0,9%-ot, a Nikkei 0,4%-ot tudott emelkedni, elsősorban az újabb kínai jegybanki lazítás pozitív hatására. A kínai jegybank ismételten 50 bázisponttal vágta a tartalékrátát. A lazítás nem számít teljesen váratlannak, hiszen a piac idénre is több lazító lépést várt, elsősorban a tartalékráta csökkentésén keresztül.

Bár már pár hete a negatív tartományba csúszott a 10 éves japán kötvények hozama, de most volt az első aukció negatív hozamok mellett. Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően változatlanul 2%-on hagyta az alapkamatot, de galamb hangvételű üzenetet küldött a piacoknak. A jegybank álláspontja szerint az alacsony infláció lazább monetáris politikát igényelhet.

Gyenge PMI adatok érkeztek Kínából. A februári ipari termelés a várt 49,4 pontról 49 pontra esett. A szolgáltató szektorban 53,5 pontról 52,7 pontra esett az index értéke. Az ipari termelés továbbra is a kontrakciót jelző tartományban van, míg a szolgáltató szektor csak közelíti az 50 pontos határvonalat. Vártnál minimálisan kedvezőbb lett a japán munkanélküliségi adat. Januárban 3,2%-os értéket mértek, szemben a múlt havi és egyben várt 3,3%-kal.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX pluszban volt.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”