Nem hagynák magára a fogyasztót az óriásokkal szemben

2018. április 10. kedd - 17:13 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

A német autógyártók dízel-botrányai, a Ryanair kimaradt járatai, a Facebook visszaélései után az EU-országok polgárai kollektív keresetben is követelhessenek kártérítést, javasolja az illetékes uniós biztos.

Az EU-nak vannak a világon a legjobb fogyasztóvédelmi jogszabályai, de hiányoznak az eszközök, hogy azoknak érvényt is tudjunk szerezni, mondotta Vera Jourová, jogi biztos.

egy úr pakol be a kocsijába a bevásárlókocsiból

Kép: MTI

Egyre több esetben fordul elő, hogy nagy, akár globális vállalatok megsértik a fogyasztók jogait, de az egyénnek igen nehéz dolga van, ha egy óriásvállalatot akar kártérítésre perelni.

Ezért a biztos a héten javaslatot terjeszt az Európai Bizottság és az Európai Parlament elé, hogy – amerikai mintára – tegyék lehetővé kollektív keresetek benyújtását a bíróságokon az ilyen ügyekben.

A játékok és az autók a legveszélyesebbek
A piacról eltávolított veszélyes termékek listáját a múlt évben játékok és gépjárművek (autók és motorkerékpárok) vezették – az Európai Unió riasztási jelentése szerint. A legtöbb ilyen termék Kínából származott.

A vállalkozók uniós érdekképviselete máris azzal vádolja a terv készítőit, hogy Európában is be akarják vezetni az amerikai „kártérítési üzletet”, amikor a behajtott, nem ritkán óriási összegek nagy része az ügyvédeknek jut.

Az európai rendezés azonban ezt a lehetőséget kizárja: elő kívánják írni, hogy kollektív keresetet csak nem-profitorientált szervezetek, tehát fogyasztóvédő intézmények és hasonlók nyújthatnak be.

Az Unió meg kívánja szabni az ilyen ügyekben kiróható kártérítés minimumát, de a tagországok ezen túlmenően nagyobb mértékű kártérítéseket is előírhatnak.

(Forrás: Die Welt)

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek