Nem fognak gyorsabban fizetni a cégek

2017. július 04. kedd - 12:07 / piacesprofit.hu
  •    

A lejárt számlák aránya a régióban Magyarországon a legalacsonyabb, a kelet-európai cégek több mint fele nem vár javulást idén a fizetési szokásokban, 26 százalékuk pedig attól tart, hogy még több vevő késik majd a számlák kiegyenlítésével – derül ki az Atradius felméréséből.

A felmérés szerint a térségben a B2B, tehát vállalatok közötti számlák 45 százalékát nem fizetik ki a határidő napjáig, míg Nyugat-Európában ez az adat 42 százalék. A számlák 10 százalékát 90 napon túl sem egyenlítik ki a kelet-európai cégek vevői, 1 százalékot pedig egyáltalán nem fizetnek ki, így ezeket le kell írni. (Szerencsére a csődök és felszámolások száma visszaesett.)

„A térségben Törökország a rekorder, ahol a lejárt követelések aránya 61 százalék, a számlák 20 százalékát 90 napon túl fizetik csak ki, a követelések 2 százalékát pedig le kell írni. Törökországban ugyanakkor a számlák átlagos forgási sebessége 73 nap, szemben az átlag kelet-európai 63 nappal. Ez lényeges a magyar exportőröknek is, hiszen a török fizetési szokások nehéz helyzetbe hozhatják azt a szállítót, amelyik nincs felkészülve a hosszú hitelezésre – mondta Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója.

fityiszt mutat az adós

Kép: PP

A kelet-európai vállalatok az idén nem számítanak arra, hogy javulnának a régiós fizetési szokások. A cégek mindössze 16 százaléka várja, hogy a számláit hamarabb egyenlítik majd ki, mint 2016-ban, 58 százalék az ideihez hasonló késésekre számít, míg 26 százalék a helyzet romlásától tart. A magyar vállalatok ennél is pesszimistábbak, nálunk a cégek 80,9 százaléka nem reméli, hogy változna a számlák forgási sebessége.

Veszélyesen élnek a magyar cégek

A térségben Magyarországon a legalacsonyabb a lejárt B2B számlák aránya, 29,7 százalék. Ráadásul az idei késve fizetési arány jóval a kelet-európai átlag (41,5%) alatt van. Magyarországról is elmondható, mint a régió többi országáról, hogy lejárt B2B számlák gyakrabban voltak tapasztalhatók a belföldi vevők esetében, mint a külföldi ügyfeleknél.

Kockázatkezelés: még van hova fejlődni
Ma javarészt a szerencsén is múlik a magyar kkv-knál, hogy az üzleti partnereik kiegyenlítik-e a számláikat, vagy sem. A Piac&Profitnak nyilatkozó szakértő szerint a hazai cégek körében alacsony a kockázatkezelési tudatosság, ami a rossz üzleti etikai környezettel és a szétaprózódott cégstruktúrával együtt igencsak veszélyes helyzetet teremt.

A hitelbiztosító elemzése szerint Magyarország egyike azon kelet-európai országoknak, ahol a cégek kevésbé hajlanak arra, hogy fokozzák a védelmet a Brexit, az ázsiai visszaesés és az amerikai protekcionizmus okozta kockázatokkal szemben. A legtöbben Magyarországon (a válaszadók 68,4 százaléka) jelentették ki, hogy nem változtatják meg kockázatkezelési eljárásaikat (Kelet-Európa: 53,3 százalék, Nyugat-Európa: 60 százalék). A magyar válaszadók mindössze 5,2 százaléka jelezte, hogy még kockázattudatosabb kereskedésre készül a partnereivel. Ez az egyik legalacsonyabb százalékarány Kelet-Európában, ami azt jelezheti, hogy a magyar vállalatok nem tartanak a begyűrűző hatásoktól.

„Összességében azt mondhatjuk, hogy egyes piacok növekedési kilátásai pozitívak, de a kockázatok is jelentősek, és ezt a magyar vállalatok hajlamosak alábecsülni. Pedig az eurózóna politikai bizonytalanságai kihatnak a középtávú előrejelzésekre, lassul a kínai gazdaság, a tavalyi 6,7 százalékos növekedés helyett 6,5 százalékot várunk az idén, míg Oroszországot továbbra is sújtják a szankciók. A szoros kereskedelmi kapcsolatok azt is jelentik, hogy egy távoli piac negatív tendenciái hamar elérhetik a mi régiónkat is” – mondta az országigazgató.

Harmincezer ember inkább ne vezessen céget

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor