Nem felejtett el valamit?

2015. május 08. péntek - 11:08 / piacesprofit.hu
  •    

Idén jelentősen kibővült a kapcsolt vállalkozások köre és ezeket január közepéig jelenteni is kellett a NAV felé. Ha ezt egy cég nem tette meg, akkor sincs minden veszve, mert a határidő szerencsére nincs kőbe vésve.

Kép: Pixabay

Idén egy jogszabályváltozásnak köszönhetően nőtt a kapcsolt vállalkozások száma, mivel módosult a társasági adóról szóló törvény, illetve ezzel analóg módon az adózás rendjéről szóló törvény, kapcsolt vállalkozás fogalma. Akkor is kapcsolt viszony jön létre, ha az ügyvezetőség egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg. Ez minden valószínűség szerint a vállalkozások széles körét érintette.

A kapcsolt vállalkozásokról több adójogi konzekvencia is felvillanhat a számvitellel, adózással foglalkozó szakemberek lelki szemei előtt. Először is, hogy a kapcsolt vállalkozásnak minősülő fél nevét, székhelyét, adószámát az első szerződéskötésüket követő 15 napon belül le kell jelenteni a NAV felé.

(Ezzel kapcsolatban jó tudni, hogy a transzferárazással kapcsolatban vétett hibákat a NAV milliós büntetésekkel “honorálja”.)

Ennek a kötelezettségnek a teljesítésével kapcsolatban felröppent a médiában a hír, hogy akinek az említett jogszabályváltozás következtében „keletkeznek” új kapcsolt partnerei 2015. január 1-ével, az, 2015. január 15-ig köteles ez új kapcsolt feleket bejelenteni az állami adóhatóság felé – figyelmeztet a UCMS Group Magyarország blogjának legfrissebb bejegyzése.

Lássuk, valójában milyen esetekben kell megtenni a bejelentést!

Először is a bejelentésre egyedül akkor kell, hogy sort kerítsünk, ha a felek egymással szerződéses kapcsoltban állnak. Amennyiben nem állnak üzleteli kapcsolatban egymással – még ha idéntől ezt kapcsolt partnerekként teszik is – akkor ez rájuk nem vonatkozik.

Ha már korábban is szerződéses kapcsolatban álltak egymással azok a felek, melyek idéntől kapcsolt vállalkozásokká váltak, akkor esetükben a szerződéskötésre még független félként került sor. Emiatt, akkor nem terhelte őket bejelentési kötelezettség. Ha azóta nem kötöttek újabb szerződést, akkor kapcsolt partnerekként egyelőre még nem terheli őket bejelentési kötelezettség. Fontos azonban, hogy ha az újonnan kapcsolt vállalkozásoknak minősülő felek egymással újabb szerződést kötnek, vagy a köztük már fennálló szerződés valamely lényeges feltételét érintő módosítást hajtanak végre, akkor, mint kapcsolt felek között létrejött új szerződéskötést követő 15 napon belül kötelesek bejelenteni a másik fél adatait az állami adóhatóság felé. (A mulasztásokat pedig háromszor is leveri a NAV a cégeken.)

A fent leírtak mentén, amennyiben az Ön cégének új kapcsolt partnerei lettek 2015. január 1-ével akkor sincsen a január 15-e, mint bejelentési határidő kőbe vésve, mert az alapvetően a felek közötti múltbeli és jelenbeli viszonyoktól is függ. A kép tehát ennél sokkal árnyaltabb, így ha Ön sem tette meg a bejelentést január 15-ig, nagy valószínűség szerint még nincs minden veszve.

Kisokos a kapcsolt vállalkozások megértéséhez
A kapcsolt vállalkozás tulajdonképpen nagyon hasonlít az árukapcsoláshoz, csak épp itt a cégek illeszkednek szorosan egymáshoz, hogy az áruk és a szolgáltatások relatív nagy hatékonysággal legyenek forgalmazhatók. Természetesen az adóhatóság és a jogalkotó is felismerte az ebben rejlő „lehetőségeket”, és a Társasági adóról szóló törvényben meg is szabta az erre vonatkozó szabályozási kereteket.