Nem építkezésen történik a legtöbb munkabaleset

2015. április 28. kedd - 17:06 / piacesprofit.hu
  •    

2014-ben közel 20 ezer munkabaleset történt, amely 78 halálos áldozatot követelt. Bár a dolgozók számához mérten csupán harmadannyi baleset történik hazánkban, mint az Európai Unióban, a halálos kimenetelű esetek aránya nálunk rosszabb.

Kép: Failblog.org

Míg az EU-ban az építőiparban regisztrálták a legtöbb sérülést, hazánkban a feldolgozóipar számít a legveszélyesebbnek – derül ki a CIG Pannónia munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapjára készült elemzéséből. A munkahelyi biztonságot az egyre szigorodó munkavédelmi előírások, illetve a munkabiztonságot erősítő technológia fejlődés mellett sem lehet félvállról venni. Jól mutatja ezt, hogy világszerte 15 másodpercenként hal meg munkával kapcsolatos balesetben vagy betegségben egy munkavállaló és ugyanennyi idő alatt 153 dolgozót ér valamilyen munkabaleset.  Az elemzés szerint hazánkban tavaly egy napra átlagosan 54 munkabaleset jutott, amelyek átlagosan több mint egy halálos áldozatot követeltek hetente. Évek óta tartó csökkenő tendenciák után a balesetek száma 15%-kal emelkedett, és a feldolgozott munkabaleseti jegyzőkönyvek alapján a halálos áldozatoké is növekedett 2014-ben az előző évhez képest.

Hogyan tartsunk munkavédelmi oktatást és mit ellenőriznek a munkavédelmi felügyelők? Itt megtudhatja!

A munkabiztonság terén Magyarország uniós összehasonlításban jól teljesít: míg Európában évente 100 ezer dolgozóra átlagosan 1500 olyan baleset jut, amely legalább 4 napos távolléttel jár, hazánkban csak 511. A halálos áldozatok aránya itthon azonban meghaladja az uniós átlagot: Európában 100 ezer munkavállalóra 1,44 eset jut, hazánkban pedig 1,6, amivel Magyarország az uniós középmezőnybe tartozik.

A férfiak sérülnek meg a leggyakrabban

Munkahelyi baleset külföldön – ki fizeti a számlát?
Sok ponton találni hibát élet írta példamesénkben, ahol külföldi munka során szenvedett sérülést egy építkezésen dolgozó. Mindenki hibás, de ki fizeti a számlát?

Ahogy Európában, Magyarországon is a férfi dolgozókat éri nagyobb arányban valamilyen sérülés a munkavégzés során. A regisztrált munkabalesetek több mint egynegyede Budapesten és Pest megyében történt, amit Győr-Moson-Sopron megye és Fejér megye követ a statisztikában. A munkabalesetek számában gazdasági ágazatok szerint is szignifikáns különbségek tapasztalhatók: míg európai viszonylatban a sérültek száma az építőiparban a legmagasabb, addig 2014-ben Magyarországon a feldolgozó iparban regisztrálták a legtöbb balesetet. Szintén gyakoriak a sérülések a szállítási és raktározási szektorban, illetve a kereskedelemben dolgozó munkavállalóknál. Bár hazánkban az építőipar nem jár élen a regisztrált munkahelyi balesetek számát tekintve, mégis a 2014-es adatok alapján ebben a szektorban következett be a legtöbb halálos kimenetelű sérülés.

„A munkavédelmi előírások szigorú érvényesítése és a legbiztonságosabb technológiák alkalmazása mellett is előfordulhatnak balesetek. Az ilyen esetekben a munkáltatónak gyakorlatilag objektív felelőssége van, amivel szemben a munkáltatói felelősségbiztosítások is megoldást nyújtanak. A vállalkozások ugyanakkor a csoportos élet- és balesetbiztosításokkal tudnak igazán felelős módon gondoskodni alkalmazottaikról, amelyek baleset esetén gyorsan és egyszerűen nyújtanak segítséget a balesetet szenvedett munkavállalóknak, illetve családjaiknak” – hívta fel a figyelmet az elemzés kapcsán Busa Zoltán, a CIG Pannónia EMABIT vezérigazgatója.

Nem felesleges költés a biztonság
A munkavédelmi előírásokkal a legtöbb induló vállalkozás vagy nincs tisztában, vagy felesleges költségnek érzi. Addig, amíg a baj be nem következett. A törvény nem tesz különbséget cégek között sem méret, sem tevékenység szerint, és a pénzbírság mellett más büntetéseket is kiszabhatnak a hatóságok.