Nem elég fittek a magyar dolgozók

2015. március 27. péntek - 06:07 / piacesprofit.hu
  •    

Bár minden ötödik munkavállaló szenved mozgáshiány következtében kialakult egészségkárosodásban, csak 50 százalékuk sportol hetente, derül ki a Profession.hu felméréséből. A leggyakrabban a saját tulajdonú céggel rendelkezők, illetve a 29 év alattiak végeznek testmozgást, és csak kevés olyan vállalat van, ahol mozgásra ösztönzik a munkavállalókat.

A legtöbb magyar meg sem mozdul a héten – Kép: H3

Életünk nagy részét a munkahelyen töltjük, így rendkívül meghatározó, hogy munkáltatónk miként vélekedik a sportolásról. A magyar munkavállalók mindössze 50 százaléka végez rendszeresen valamilyen testmozgást: a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében 17 százalékponttal magasabb a sportolók aránya, mint a fizikai munkát végzőknél. Leggyakrabban a saját tulajdonú cégnél dolgozók sportolnak (59%). Lakóhelyüket tekintve a fővárosiak vezetnek a mozgásban: a sportoló budapesti lakosok aránya több mint 5%-kal meghaladja a vidéki városokban élőkét. Szembetűnő, hogy az átlaggal összehasonlítva a 18-29 éves korosztály körében jóval népszerűbb a testmozgás, hiszen a felmérés szerint minden második fiatal felnőtt edz vagy fut – derült ki a Profession.hu által készített felmérésből.

A munkavállaló nem ösztönöz

A válaszadóknak mindössze tizede számolt be valamilyen munkahelyi, mozgást ösztönző rendszerről.  Leginkább a nagyobb méretű, 100 főnél több alkalmazottal rendelkező cégek (20%) támogatják célzottan a sportolást leggyakrabban SZÉP-kártyával (43%), illetve edzőtermi bérlettel (25%). Érdekes, hogy ennek ellenére a válaszadók mindössze egyharmada jelentené ki egyértelműen, hogy munkahelyi kötelezettségei akadályoznák a sportolásban. Ugyanennyien vannak, akik számára a munkahelyükön, vagy annak közelében is biztosított valamilyen mozgáslehetőség.

Sok munkavállaló beteg

Az elhízás (20% azok körében, akik szenvedtek valamilyen egészségkárosodást) fölényesen vezeti az mozgáshiány következtében kialakult egészségkárosodások listáját, amely a magas vérnyomással (20%) és gerincbántalmakkal (18%) együtt igen sok dolgozónak okoz problémát.  (És bármilyen meglepő, a munkaképtelenség leggyakoribb oka egyszerűen a derékfájás.) Bár sokaknak a fárasztó munkanap végeztével már nincs energiájuk edzeni, azonban az egészségtelen táplálkozás és a mozgás hiánya a dolgozók irodai teljesítményét is jelentősen befolyásolja. Remélhetőleg a jövőben minél többen illesztik be heti rendjükbe a testmozgást, amire a nyár közeledtével egyre több lehetőségünk lesz.

Az egészségre költeni nem kidobott pénz
A világ multinacionális vállalatainak több mint fele indított egészségfejlesztő programot a munkavállalói megbetegedések leredukálására. Bár az egészségfejlesztés egyre fontosabb kérdés a munkáltatók számára, a magyar cégek több mint 40%-a még semmilyen programot nem hajtott végre dolgozói fitten tartásának érdekében.