Nem csak vasárnap lesz zárva a Tesco?

2016. február 22. hétfő - 15:59 / piacesprofit.hu
  •    

Sztrájkkészültségben a Tesco alkalmazottai. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elküldte a cégnek a béremelésre vonatkozó javaslatait. Ha két héten belül a bértárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor lehetséges, hogy a dolgozók sztrájkolni fognak.

Kép: MTI

Kép: MTI

 

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezet 2010-től folyamatosan kétszámjegyű béremelést követel az ágazatban dolgozók számára. Bubenkó Csaba a KDFSZ elnöke az Origónak azt mondta, a Tescónak megküldött javaslatukban az áll, idén 15 százalékos béremelést kérnek a dolgozóiknak két részletben. 10 százalékot most és további 5 százalékot pedig augusztusban.

Tartsuk itthon a dolgozókat!
Míg néhány éve a magyarországi vállalatok arra panaszkodtak, hogy a magyar munkaerő röghöz kötött, és még egyik városból a másikba sem könnyű elcsábítani, mára kifejezetten mobilakká váltak a magyarok. A jól képzett munkaerő hiánya lassan a vállalkozások versenyképességét és így az ország gazdasági növekedését befolyásolja.

A KDFSZ szerint elkerülhetetlen Magyarországon az adók csökkentése, ezzel is magasabb béreket lehetne elérni. Bubenkó Csaba hozzátette, a munkaerőköltség Magyarországon még mindig messze elmarad az eurózóna országaihoz képest. A KDFSZ vezetősége elküldte javaslatait a Tesco vezetőinek és döntött arról, hogy amennyiben nem kezdődnek el az érdemi egyeztetések, és nem születnek kedvező döntések, abban az esetben a tárgyalások átalakulnak sztrájktárgyalássá.

Nem a béremelés a megoldás?

„Még ha hirtelen meg is emelik a béreket, a munkaadóknak már most sincs hová nyúlnia a munkaerőpiacon, a szakemberek elfogytak: vagy itthon, vagy külföldön foglaltak” – mondta korábban Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke. A szakember szerint ugyanis nem új keletű jelenség a munkaerőhiány: ami először a gépgyártásban és az IT-szektorban jelentkezett és legfeljebb Nyugat-magyarországra volt jellemző, az egyre több ágazatban válik súlyos problémává immár a fővárosban és Kelet-Magyarországon is. (10-ből 6 vállalkozásnak gondjai vannak emiatt a Policy Agenda friss elemzése szerint.) „Évekkel ezelőtt azt lehetett hallani, hogy nincs hegesztő, de most már nem csak szakmunkások hiányoznak, hanem a szakképzést nem igénylő állásokra is alig-alig találni embert” – hangsúlyozta a szakember.

Így lehetünk nyerők a bértárgyaláson
Minden kiválasztásnak a része a fizetésről való egyeztetés. Vezetői posztokon előfordul külön ilyen témájú interjú, a legtöbb álláskereső azonban a hagyományos állásinterjún szembesül a cég ajánlatával. Hogyan készüljünk erre és milyen hibákat érdemes elkerülnünk!