Nem ciki eladni!

2014. július 28. hétfő - 07:30 / Sebők Orsolya
  •    

Sajnos ma Magyarországon szinte ciki értékesítőként feltűnni valahol. Pedig bárhogy csűrjük-csavarjuk, a cégek eladásból élnek. Ha ez a hozzáállás megváltozna, sokkal sikeresebbek lennének a hazai cégek. Sikeres mentor ad tanácsot!

“Vállalatot építeni ugyanis nem lehet eladás nélkül. “
Kép:PP/VargaImre

Fodor Péter több vállalatot tett sikeressé a világ valamennyi táján: az Electrovert Inc. kanadai elektronikai cég észak-amerikai eladása a semmiből nőtt négymillió dollárra három év alatt, a malajziai Micromechanics pedig néhány éven belül egy ötfős cégből bővült kilencszáz főt foglalkoztató vállalattá, amit a svájci SWATCH óragyár vásárolt fel. Ma az üzletember a Finext Startup Senior Partnereként a magyar vállalkozások fellendítésén dolgozik. A nemzetközi üzleti életben szerzett tapasztalatait pillanatnyilag az OptoForce Kft.-ben (amelyet itt mutattunk be részletesen) kamatoztatja Fodor Péter. A főképp mérnökökből álló hazai csapatnak segít az elindulásban és abban, hogy mielőbb robbanásszerű növekedési pályára kerüljenek. Van néhány jó tanácsa, hogy mire kéne valóban koncentrálni a sikerhez.

Mi a befektető számára a legfontosabb?

– A robbanásszerű, gyors növekedés. Ez azonban nem az eladott darabszámban vagy a profitban ölt testet. A legfontosabb mutató a cégérték. Számtalan cég van, amelyik egy fillér profitot nem termel, mégis nagyon értékes a befektetők számára. (Hogy hogy lehet megtudni, mennyit ér egy cég és mitől függ, hogy valójában mennyit fizetnek érte, arról itt olvashat bővebben.)

Miben tér el a magyar üzleti környezet a nemzetközitől?

– A marketing és az eladási koncepció nem kap kellően kiemelt szerepet Magyarországon. Együtt ebédeltem egy szenior tanácsadóval, és megkérdeztem, hogy szerinte mi a legfontosabb egy vezetőben. Elgondolkozott, és számtalan tulajdonságot felsorolt kezdve az emberekkel való bánásmódtól a szervezőképességig, de nem említette azt, hogy legyen jó értékesítő. A tengeren túl viszont ez a legfontosabb elvárás egy cégvezetőtől. Vállalatot építeni ugyanis nem lehet eladás nélkül. A magyar vállalkozók viszont nem tudnak eladni, sőt! Úgy érzik, ciki értékesítőnek lenni. A marketing presztízse magasabb, de különbséget kell tenni marketing és értékesítés között. Előbbi révén lesz ismert a termék és a cég, az eladást azonban nem helyettesíti az ismertség. A siker kulcsa pedig a megrendelő. Amikor a Ford anno bajba került, egy kiugróan tehetséges autóértékesítőre bízta a céget. Lee Iacocca neve és a Ford Mustang sikere összefonódik. Richard Brandson is kitűnő salesman, és büszke rá. Az Amerikában, Kanadában széles körben elterjedt mentalitást érdemes lenne átvenniük a magyar vállalkozóknak. Nemrég kezembe került egy névjegy, amin az állt, hogy piacfejlesztési specialista. Miért nem lehet azt ráírni, hogy értékesítő, ha valójában valakinek az a feladata, hogy eladja a terméket? Ha ezen a szemléleten sikerülne változtatni, sokkal sikeresebbek lennének a magyar kisvállalkozások.

Mitől jó egy eladó?
Az internet korában a vásárlók már maguk tudnak információt szerezni a termékekről és összehasonlítani azokat. A hatalmas árudömpingben viszont a személyes eladás fontossága egyre jobban növekszik. Nagy feladat hárul az eladókra. Értékesítési és marketing szakértőnk, Szalai Károly segít, mit kell tudniuk az eredményességhez a tökéletes első benyomástól a hozzáálláson át a szakértelemig.
Az értékesítés folyamat, melynek minden egyes eleme fontos ahhoz, hogy végül sikeres legyen az eladás.

A sikeres értékesítés 6 pontja a mentor szerint

1. A termék/szolgáltatás legyen kiváló!

2. Higgyünk a termékünkben, hogy mások is higgyenek benne!

3. Először magunkat adjuk el! Akiben nem bíznak, attól nem vásárolnak.

4. Tegyünk fel kérdéseket!

5. Ne akarjuk meggyőzni a vevőt, az igényét elégítsük ki!

6. Csak olyat ígérjünk, amit be tudunk tartani! Ha az adott problémára nem a mi termékünk a megoldás, mondjuk meg, így a vevő pozitívan távozik, s legközelebb is hozzánk fordul. (Ez egyik korábban bemutatott sikersztorink, az Aromax Zrt. alapvetése is.)

 

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek